Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Krótka historia popularności wybranych japońskich potraw

Tytuł:
Krótka historia popularności wybranych japońskich potraw
A Brief History of Popularity of Selected Japanese Foods
Autorzy:
Bober, Martyna
Słowa kluczowe:
kuchnia, Japonia, kuchnia japońska, historia potraw, potrawy, kultura, kulinaria, sushi, ramen, historia kuchni, historia, kuchnia
cuisine, Japan, Japanese cuisine, history of dishes, dishes, culture, cuisine, sushi, ramen, cuisine history, history, cuisine
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Praca wyjaśnia historię powstawania i formowania potraw japońskich, które uzyskały szerokie rozpoznanie nie tylko w samej Japonii, ale także na świecie (na przykład sushi czy ramen). Podzielona została na trzy rozdziały, z czego pierwszy traktuje tematyke przypraw (wasabi, sos sojowy i miso) oraz ryżu (pojawienie się ziaren ryżu na wyspach japońskich oraz ich ingerencja w kulture i kuchnie). Drugi rozdział opisuje powstanie rodzimych dań kuchni japońskiej, takich jak sushi czy mochi, natomiast trzeci to nie rodzime dania na przykład ramen czy tempura. Praca ma jasno i dokładnie opisać drogę jaką przebyła potrawa od starożytności do momentu pojawienia się pierwszych restauracji poza granicami Japonii.

The work explains the history of creation and formation of Japanese dishes that have gained wide recognition not only in Japan itself, but also in the world (for example, sushi or ramen). It was divided into three chapters, of which the first deals with the subject of spices (wasabi, soy sauce and miso) and rice (the appearance of rice grains on the Japanese islands and their interference in culture and cuisine). The second chapter describes the creation of native Japanese dishes, such as sushi or mochi, while the third not native dishes such as ramen or tempura. The work is to clearly and exactly describe the path followed from ancient times to the appearance of the first restaurants outside of Japan.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies