Tytuł pozycji:
The attitude towards traditional Korean cuisine in the contemporary Republic of Korea
- Tytuł:
-
The attitude towards traditional Korean cuisine in the contemporary Republic of Korea
Stosunek do tradycyjnej kuchni koreańskiej we współczesnej Republice Korei
- Autorzy:
-
Smoter, Katarzyna
- Słowa kluczowe:
-
kuchnia koreańska, koreańska tradycja, tradycyjna kuchnia koreańska, Republika Korei, Korea Południowa, współczesne społeczeństwo koreańskie, promocja Korei
Korean cuisine, Korean tradition, Korean traditional cuisine, the Republic of Korea, South Korea, contemporary Korean society, promotion of Korea
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this thesis is to present the attitude of contemporary South Korean residents to traditional Korean cuisine and to familiarize Polish readers with the culinary tradition of South Korea. In the first chapter of the thesis, it has been presented how various aspects of cuisine have been changing over centuries, including the way of preparing and consuming food. Furthermore, the author has introduced the main features of South Korea’s traditional cuisine and its fundamental philosophy. The second chapter concerns the influence of western culture, Korean war, Japanese occupation and the era of industrialization in South Korea on the way a routine of meal preparation and consumption has transformed. The third chapter of the thesis focuses on the attitude of contemporary South Koreans to food, together with an indication of the role of traditional cuisine in everyday lives, as well as the special attention it is given to be promoted by the state. The author aims to prove a statement that in contemporary times traditional cuisine is strongly valued by South Koreans, despite the transformation of eating habits. This is particularly apparent with regard to new means of using traditional cuisine: to promote South Korea on an international level, to popularize good nutrition, and as a source of national pride.
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie stosunku mieszańców Korei Południowej do tradycyjnej kuchni koreańskiej oraz przybliżenie jej polskiemu czytelnikowi. W pierwszym rozdziale pracy zaprezentowano zmiany, jakim na przestrzeni wieków ulegały poszczególne aspekty kulinariów, w tym sposoby przygotowywania posiłków i nawyki żywieniowe. Ponadto, opisano najważniejsze założenia kuchni tradycyjnej Korei oraz jej podłoże filozoficzne. Drugi rozdział pracy dotyczy wpływu zachodniej kultury, wojny, japońskiej okupacji i czasów industrializacji w Korei Południowej na przeobrażenia w sposobie przyrządzania potraw oraz rutynowej czynności, jaką jest spożywanie posiłków. Z kolei w rozdziale trzecim przestudiowano współczesny stosunek Koreańczyków do jedzenia, z wyszczególnieniem roli tradycyjnej kuchni w ich życiu oraz wagi przykładanej do jej promocji przez państwo. W pracy udowodniono, że pomimo przemiany nawyków żywieniowych Koreańczyków, w czasach współczesnych tradycyjna kuchnia nadal stanowi dla nich nieocenioną wartość kulturową. Widoczne jest to między innymi w nowych sposobach w jakich jest wykorzystywana: w celu promocji Korei Południowej na arenie międzynarodowej, dla propagowania zdrowego odżywiania oraz jako źródło dumy narodowej.