Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nawyki żywieniowe piłkarzy nożnych trenujących w seniorskich klubach sportowych

Tytuł:
Nawyki żywieniowe piłkarzy nożnych trenujących w seniorskich klubach sportowych
Eating habits of football players training in senior sports clubs
Autorzy:
Dzikowski, Mateusz
Słowa kluczowe:
nutrition, eating habits, sports nutrition, footballers, football
żywienie, nawyki żywieniowe, żywienie w sporcie, piłkarze nożni, piłka nożna
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wprowadzenie: Piłka nożna jest najbardziej popularnym sportem w Polsce. Współczesny futbol czy to krajowy lub międzynarodowy wiąże się z bardzo wysokimi wymaganiami fizycznymi podczas meczu, a także treningów. W dzisiejszych czasach rozgrywa się często ponad 60 spotkań podczas sezonu co przyczynia się do chęci polepszenia wydajności przez samych piłkarzy. Bardzo ważnym czynnikiem poprawy wspomnianej wydajności jest aspekt żywieniowy. Dzięki niemu możliwa jest gwarancja lepszej i szybszej regeneracji po meczach oraz treningach, polepszenie wydolności i efektywności zawodników, zmniejszenie ryzyka kontuzji oraz przyspieszenie okresu rekonwalescencji.Cel badań: Ocena nawyków żywieniowych piłkarzy nożnych trenujących w seniorskich klubach sportowych.Materiał i metody: Badaniem objęto łącznie 116 piłkarzy nożnych trenujących w seniorskich klubach sportowych. Analizie poddano zawodników grających w ekstraklasie, 2 lidze, 3 lidze oraz 5 lidze. Badane kluby zostały podzielone na 3 poziomy piłkarskie: pierwszy najwyższy poziom - ekstraklasa, drugi poziom (2 i 3 liga), trzeci poziom (5 liga). Narzędziem badawczym użytym do realizacji pracy naukowej był kwestionariusz QEB rozszerzony o kilka pytań i odpowiedzi z kwestionariusza KomPAN oraz autorskie pytania. W całej pracy za wyniki istotnie statystycznie przyjęto te, których poziom istotności wynosi p<0,05. Analizy statystyczne przeprowadzono w programach IBM SPSS Statistics 24, Statistica 13.3 oraz R-studio 3.4.4.Wyniki: Żywienie wszystkich piłkarzy charakteryzuje się małym natężeniem cech niezdrowych oraz prozdrowotnych. Wykazano statystycznie istotny wpływ (p<0,05) poziomu piłkarskiego, na częstotliwość spożycia fast foodów, słodyczy i wyrobów cukierniczych, słodzonych napoi gazowanych i niegazowanych, napoi energetyzujących oraz napoi alkoholowych, orzechów, mleka oraz fermentowanych napoi mlecznych.Wnioski: Wyniki przeprowadzonych badań wskazują na potrzebę edukacji żywieniowej ankietowanych piłkarzy nożnych, szczególnie na niższych poziomach ligowych.

Introduction: Football is the most popular sport in Poland. Contemporary football, whether national or international, involves very high physical requirements during the match as well as training. Today, more than 60 matches are played during the season, which contributes to the desire to improve the performance of the players themselves. A very important factor in improving this efficiency is the nutritional aspect. Through nutrition, we can guarantee better and faster regeneration after matches and training, improve the efficiency and effectiveness of players, reduce the risk of injury or accelerate the recovery period.Aim: The assessment of eating habits of football players training in senior sports clubs.Material and methods: The study included a total of 116 football players training in senior sports clubs. The analysis included players playing in the first league, the second division, the third division and the 5th league. The tested clubs were divided into three levels: the first highest level - the first league, the second level (2nd and 3rd league), the third level (5th league). The research tool used to carry out the scientific work was the QEB questionnaire extended with several questions and answers from the KomPAN questionnaire and original questions. In the whole work, those with a significant level of p<0.05 were considered statistically significant. Statistical analyzes were performed in IBM SPSS Statistics 24, Statistica 13.3 and R-studio 3.4.4.Results: Nutrition of all players is characterized by low intensity of unhealthy and pro-health traits. The study demonstrated a statistically significant difference between (p<0.05) football levels in aspects of frequency of fast food, sweets, sweetened carbonated and non-carbonated drinks, energy drinks and alcoholic beverages, nuts, milk and fermented milk beverages.Conclusions: The results of this study indicate the need for nutritional education for football players, especially in lower league level.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies