Tytuł pozycji:
Poziom spożycia fruktozy jako czynnik ryzyka rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD)
In recent years, along with the increase in the incidence of non-alcoholic steatohepatitis disease (NAFLD), a significant increase in the share of fructose in the diet of the inhabitants of industrialized countries is also observed. Increased intake of high fructose corn syrup (HFCS), mainly in the form of non-alcoholic beverages, is associated with an increased risk of insulin resistance complications. In addition, liver metabolism of fructose promotes de novo lipogenesis. These phenomena induce the hypothesis that the increased consumption of fructose contributes to the development of NAFLD.Data on the frequency of consumption of products that are a rich source of fructose were obtained from 41 patients with NAFLD and 40 controls. In the study a frequency of consumption questionnaire was used, taking into account the popular food showing a high proportion of fructose in its composition. The amount of energy absorbed with fructose was estimated on a daily basis.Daily fructose intake from sweet beverages was 2-fold higher in the NAFLD group compared to the control group (63,51 kcal and 31,78 kcal; p<0,05).The mechanism underlying the progression of NAFLD may be connected with excessive consumption of fructose along with food, but this factor should not be considered as the only element contributing to the increase of risk and progression of this disease.
W ostatnich latach, wraz ze wzrostem częstości występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD) obserwuje się również znaczny wzrost udziału fruktozy w diecie mieszkańców krajów uprzemysłowionych. Zwiększone spożycie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS), głównie w postaci napojów bezalkoholowych, wiąże się ze zwiększeniem ryzyka powikłań insulinooporności. Ponadto wątrobowy metabolizm fruktozy sprzyja lipogenezie de novo. Zjawiska te skłaniają do wysunięcia hipotezy, iż zwiększone spożycie fruktozy przyczynia się do rozwoju NAFLD.Dane dotyczące częstości spożycia produktów stanowiących bogate źródło fruktozy uzyskane zostały od 41 pacjentów z NAFLD oraz 40 prób kontrolnych. W badaniach użyto kwestionariusza częstości spożycia, uwzględniającego popularną żywność wykazującą duży udział fruktozy w swoimi składzie. Ilość energii przyjmowanej wraz z fruktozą została oszacowana w skali dnia.Istotne różnice w poziomie spożycia fruktozy zostały zaobserwowane w przypadku słodkich napojów, których deklarowane przez pacjentów dzienne spożycie było 2-krotnie większe w grupie chorych z NAFLD, w porównaniu do grupy kontrolnej (63,51 kcal i 31,78 kcal; p<0,05).Mechanizm leżący u podstaw rozwoju NAFLD może wiązać się z nadmiernym spożyciem fruktozy wraz z pożywieniem, jednak czynnik ten nie powinien być traktowany jako jedyny element przyczyniający się do zwiększenia ryzyka oraz progresji tej choroby.