Tytuł pozycji:
Dieta wegetariańska a odporność. Fakty i mity.
W społeczeństwie występują przekonania na temat rzekomych niedoborów składników odżywczych związanych z dietą wegetariańską oraz jej pochodnymi- głównie dotyczą one deficytu witamin oraz składników mineralnych. W dzisiejszych czasach wzrasta zainteresowanie dietami alternatywnymi (np. wegetarianizmem i jego odmianami). W związku z tym pojawia się coraz więcej doniesień z badań naukowych podejmujących ten temat. Publikowane, potwierdzone naukowo fakty sprawiają, że wzrasta wiedza i świadomość wśród ludzi. Wyniki badań naukowych pokazują, że wegetarianie przyjmują dużą ilość związków, których brakuje w codziennej, przeciętnej diecie. Są to witaminy składniki mineralne, pochodzące z warzyw i owoców, a także inne składniki występujące w roślinach (polifenole, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Dodatkowo coraz częściej podejmowane są badania dotyczące wpływu składników odżywczych na prawidłowe działanie układu immunologicznego człowieka. Te dwa czynniki mają wpływ na obalanie mitów odnośnie oddziaływania wegetarianizmu na odporność człowieka. Wymienione powyżej związki spożywane przez osoby na diecie wegetariańskiej wpływają pozytywnie na działanie układu odpornościowego. W dużej mierze przyczyniają się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, aktywacji syntezy cytokin przeciwzapalnych (np. IL-10), przyspieszają gojenie się ran oraz wspomagają funkcje komórek systemu immunologicznego. Z drugiej strony wegetarianie przyjmują wraz z dietą dużo kwasów tłuszczowych omega-6, które pobudzają produkcje cytokin prozapalnych np. IL-1, IL-6, co pomaga w walce z patogennymi drobnoustrojami, ale z drugiej strony nadmierna produkcja tych cytokin może przyczyniać się do rozwoju przewlekłych stanów zapalnych. W diecie wegetarian często też znajduje się większa ilość kwasu fitynowego, który obniża biodostępność niektórych pierwiastków np. żelaza i cynku. Zatem będąc na diecie wegetariańskiej należy odpowiednio ją zbilansować zgodnie z podstawowymi zasadami prawidłowego żywienia oraz jeśli istnieją ku temu wskazania, zatroszczyć się o przyjmowanie suplementów.
There are beliefs in the society that the vegetarian diet is related with assumed deficits of nutrients- mainly vitamins and minerals are concerned. Nowadays there has been increasing interest in alternative diets (e.g. vegetarianism and its varieties). Therefore more and more reports from scientific research regarding this subject are available. Published, scientifically proven facts contribute to increase of the knowledge and the awareness of people on this issue. The results of research show that vegetarians take a large amount of compounds, which are missing in the everyday, average human diet – e.g. vitamins and minerals, derived from vegetables and fruits, and other plant ingredients (polyphenols, fiber, polyenic acids). In addition, the studies on the influence of nutrients on the proper functioning of the human immune system are more and more often undertaken. These two factors contribute to debunking the myths about the impact of vegetarianism on immunity. Compounds mentioned above, consumed by people on vegetarian diet, have a positive effect on the immune system. Largely they contribute to the development of normal intestinal microflora and activation of anti-inflammatory cytokines synthesis (eg IL-10), accelerate wound healing and support functions of the immune cells. On the other hand, vegetarians consume a lot of omega-6 fatty acids, which stimulate the production of pro-inflammatory cytokines, eg IL-1, IL-6, which help fight against pathogenic microbes, but on the other hand, excessive production of these cytokines may contribute to development of chronic inflammation. Vegetarian diet also often contains a larger amount of phytic acid, which reduces the bioavailability of minerals, e.g. iron and zinc. Therefore, vegetarian diet should be properly balanced according to the major principles of proper nutrition and, if recommended supplements should be additionally taken.