Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe u osób uprawiających biegi długodystansowe.

Tytuł:
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe u osób uprawiających biegi długodystansowe.
Gastrointestinal distress among long-distance runners
Autorzy:
Sumiec, Katarzyna
Słowa kluczowe:
nutrition, sport dietetics, endurance, gastrointestinal distress
żywienie, dietetyka sportowa, sporty wytrzymałościowe, zaburzenia żołądkowo-jelitowe
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background: The problem of gastrointestinal distress concerns many people practicing endurance sports. Various symptoms during long runs often result from the fact that the digestive system is not used to work during physical exertion. It is estimated that about 30-90% of long-distance runners have gastrointestinal complaints which are one of the main causes of failure during the competition.Aim: The aim of the study was to assess the prevalence of gastrointestinal distress and its type in amateur runners during performance.Material & methods: The subject of the study were two groups of runners taking part in the Cracovia Half-marathon and the Love'las Half-marathon. The questionnaire was the research tool, while the data analysis was performed using a statistical and nutritional program.Results: The incidence of gastrointestinal distress was low in the examined group. The median age of runners with symptoms was lower than the median age of runners without them, which means that younger people may have a greater predisposition to suffer from the gastrointestinal distress during the performance than the elderly. The number of carbohydrates taken during the race, pre-start stress, sex and the running experience do not affect the occurrence of symptoms.Conclusions: The reasons for the occurrence of gastrointestinal distress during performance are ambiguous and probably depend on the individual predispositions of the athlete.

Wprowadzenie: Problem zaburzeń żołądkowo-jelitowych dotyczy wielu osób uprawiających sporty wytrzymałościowe. Różnorakie objawy podczas biegów długich często wynikają z faktu, iż przewód pokarmowy nie jest przyzwyczajony do pracy w czasie wysiłku fizycznego. Szacuje się, że około 30-90% uczestników biegów długodystansowych ma zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i są one jedną z głównych przyczyn niepowodzeń podczas zawodów.Cel: Celem pracy jest ocena częstości występowania zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz ich rodzaju u biegaczy amatorów podczas biegów długodystansowych.Materiał i metody: Podmiotem badania były dwie grupy biegaczy biorących udział w Półmaratonie Cracovia oraz w Półmaratonie Love’las. Narzędziem badawczym była autorska ankieta, natomiast analizy danych zostały wykonane za pomocą programu statystycznego i żywieniowego.Wyniki: W badanej grupie częstość występowania zaburzeń była niska. Mediana wieku osób, u których pojawiły się zaburzenia była mniejsza, niż mediana wieku osób bez zaburzeń, co oznacza, że osoby młodsze mogą mieć większą predyspozycję do wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych w trakcie biegu niż osoby starsze. Ilość przyjętych w trakcie biegu węglowodanów, odczuwanie stresu przed startem, płeć oraz długość stażu biegowego nie mają wpływu na występowanie zaburzeń.Wnioski: Przyczyny występowania zaburzeń żołądkowo-jelitowych w trakcie zawodów biegowych są niejednoznaczne i prawdopodobnie zależne od indywidualnych predyspozycji zawodnika.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies