Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dieta a reakcje nadwrażliwości na leki według samooceny badanych.

Tytuł:
Dieta a reakcje nadwrażliwości na leki według samooceny badanych.
Diet and drug hypersensitivity reactions according to the subjects self assesment.
Autorzy:
Szewc, Klaudia
Słowa kluczowe:
nadwrażliwość na lek; alergia na lek; dieta; konserwanty; interakcje leku z żywnością
drug hypersensitivity; drug allergy; diet; preservatives; drug-food interaction
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Drug hypersensitivity reactions are adverse reactions of taken drugs at a usually tolerated dose. They correspond clinically to allergic reactions. Food is a potential source of interaction with drugs. Dyes, preservatives and taste enhancers are responsible for most hypersensitivity to food additives.Aim of the study: The aim of the study was to evaluate the relationship between diet and drug hypersensitivity in patients of the Department of Clinical and Environmental Allergy in Krakow. Material and methods: A case-control study was carried out in the group of 78 patients from the Department of Clinical and Environmental Allergy in Krakow. The study group consisted of 40 patients with confirmed hypersensitivity to drugs, while the control group consisted of 38 individuals from out-patients clinic, without hypersensitivity to drugs. The survey tool was a questionnaire.Results: In the study group, significantly more patients eat the ready-made preserved food every day (23%), compared to the control group (5%). 40% of patients with hypersensitivity and 50% of patients without hypersensitivity eat sweets several times a week, while fast foods consume 3% and 5% respectively. Food hypersensitivity is declared by 11% of respondents and 34% of patients from the control group.Conclusions: The preserved food is a potential risk factor for drug hypersensitivity reactions. No significant differences were observed between groups in respect of the consumption of other evaluated kinds of food or diets.

Wprowadzenie: Reakcje nadwrażliwości na lek są działaniem niepożądanym przyjmowania leków w dawce zwykle tolerowanej, klinicznie odpowiadające alergii. Żywność stanowi potencjalne źródło interakcji z przyjmowanymi lekami. Wskazuje się, że za większość nadwrażliwości na dodatki do żywności odpowiadają barwniki, konserwanty, a także wzmacniacze smaku.Cel pracy: Badanie ma na celu zbadanie związku między dietą a nadwrażliwością na leki wśród pacjentów z Zakładu Alergologii Klinicznej i Środowiskowej w Krakowie.Materiał i metody: Przeprowadzone zostało badanie kliniczno-kontrolne obejmujące 78 pacjentów z Zakładu Alergologii Klinicznej i Środowiskowej w Krakowie. Grupę badaną stanowiło 40 pacjentów z potwierdzoną nadwrażliwością na leki, natomiast grupa kontrolna obejmowała 38 pacjentów ambulatoryjnych, bez nadwrażliwości na leki. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankietowy. Wyniki: W grupie badanej znamiennie więcej pacjentów codziennie spożywa gotowe dania konserwowe (23%), w porównaniu do grupy kontrolnej (5%). 40% pacjentów z nadwrażliwością i 50% pacjentów bez nadwrażliwości spożywa słodycze kilka razy w tygodniu, natomiast żywność typu „fast food” spożywa odpowiednio 3% i 5%. Nadwrażliwość na pokarm deklaruje 11% badanych oraz 34% pacjentów z grupy kontrolnej.Wnioski: Dania konserwowe stanowią potencjalny czynnik ryzyka reakcji nadwrażliwości na leki. Brak istotnych różnic pomiędzy grupami w częstości spożycia innych badanych typów żywności i diet.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies