Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mapping of the Candida albicans enolase binding site involved in the interaction with human plasminogen

Tytuł:
Mapping of the Candida albicans enolase binding site involved in the interaction with human plasminogen
Mapowanie centrum wiążącego enolazy Candida albicans biorącego udział w oddziaływaniu z ludzkim plazminogenem
Autorzy:
Pietrzak-Lichwa, Krzysztof
Słowa kluczowe:
Candida albicans, enolaza, plazminogen
Candida albicans, enolase, plasminogen
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Candida albicans jest mikroorganizmem, którego patogenność jest w dużej mierze zależna od interakcji jego powierzchniowej enolazy wraz z plazminogenem ludzkim znajdującym się we krwi. Przeprowadzone badania dotyczyły sprzęgania białek enolazy pochodzącej z C. albicans i plazminogenu ludzkiego, dla których identyfikowano peptydy biorące udział w ich wspólnym oddziaływaniu. Badania te mogą być pomocne dla projektowania leków zwalczających kandydozę wywołaną C. albicans.

Candida albicans is a microorganism whose pathogenicity is largely dependent on the interaction of its surface enolase along with human plasminogen in the blood. The studies were carried out the coupling of enolase proteins from C. albicans and human plasminogen, for which peptides involved in their joint action were identified. These studies may be helpful in the design of drugs to control candidiasis caused by C. albicans.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies