Tytuł pozycji:
Fałszywe wspomnienia dotyczące żywności i ich konsekwencje
Celem prezentowanego badania było sprawdzenie, czy za pomocą sugestii można wszczepiać osobom badanym fałszywe wspomnienia, i czy te wspomnienia mogą odgrywać ważną rolę w kształtowaniu preferencji żywieniowych. W prezentowanym badaniu okazało się, że podanie fałszywej sugestii, która dotyczyła zatrucia się pączkiem w dzieciństwie, zwiększyła pewność osób badanych, że wydarzenie to rzeczywiście miało miejsce. Osoby te deklarowały również mniejszą chęć spożywania pączków. Różnice te były jeszcze bardziej widoczne, gdy osoby poddane fałszywej sugestii podzielono na wierzących i niewierzących w zatrucie się pączkiem. Wierzący zwiększyli swoją pewność, że tak właśnie było, i to ponad dwukrotnie. Tym samym, powielone zostały wcześniejsze odkrycia w paradygmacie diety mentalnej (mental diet). Dodatkowo podzielono również osoby badane na podstawie wskaźnika BMI na trzy grupy: osoby o prawidłowej wadze ciała, nadwadze i niedowadze, w celu sprawdzenia różnic pomiędzy tymi osobami w podatności na sugestie odnoszące się do doświadczeń w zakresie konsekwencji spożywania określonych pokarmów. Różnice pomiędzy tymi grupami nie były istotne, co oznacza, że nie stwierdzono różnic w podatności na fałszywe sugestie dotyczące jedzenia u osób z różnym BMI.
The aim of the study was to check whether false memories can be implanted with false suggestions and whether these memories can play an important role in shaping dietary preferences. In the current study, the participants who were subjected to the false suggestion that they had become ill after eating a donut in childhood, had increased their confidence that the event had occurred. These people also report diminished preference to eat donuts. These differences were even more evident when those who were falsely suggested were divided into believers and non-believers in becoming ill. Certainty of the occurrence among the believers increased more than twice. Thus, previous discoveries in the paradigm of the mental diet have been duplicated. The study participants were also divided into three groups based on the BMI index: people with normal body weight, overweight and underweight, to check the differences between these people in the susceptibility to suggestions. The differences between these groups were not significant.