Tytuł pozycji:
Evaluation of the nutritional status and nutritional behaviors of the football players of the municipal sports club from Niepołomice.
Introduction. Adequate nutritional behaviors and physical activity are an important elements in achieving good results by people professionally involved in sport.The aim of the study is the evaluation of nutritional behaviors, including fluid intake and assessment of the nutritional status, with consideration of the body composition of the football players of the municipal sports club from Niepołomice.Materials and methods. The test was conducted twice among 17 footballers in age 19-34, who are players of the Puszcza Niepołomice club. The method used in the study is a diagnostic survey with usage of a questionnaire evaluating nutritional behaviors and the IPAQ questionnaire (International Physical Activity Questionnaire) to determine the level of physical activity. To the tested players were also twice performed anthropometric measurements: (height and weight, waist and hip circumference and blood pressure) and body composition assessment was carried out with using of a bioelectrical impedance method by means of two body composition analyzers: Tanita BC-418 and AKERN BIA 101 Anniversary Sport Edition. All surveys and measurements were carried out in 2018 in the period of 5 months, in the middle of the training season (January) and at the end of the club training season (May).Results. Interpretation of the MET index calculated on the basis of the IPAQ responses showed, that all athletes have high physical activity (> 3000 MET). Interpretation of the data from the Tanita body composition analyzer showed, that all players have a high body water content (> 65%) and fat content in norm (7-20%). Surveyed athletes drank on average 3 liters of fluid per day. Mineral water was the most popular drink consumed by players, which they drank on average several times a day. All participants declared that they always drink water during their training. Conducted study showed, that football players regularly eat breakfasts, dinners and suppers. Among the respondents the most popular food products were small groats, pasta, white rice, and also vegetables and fruits. They were consumed on average once a day. During the evaluation period there were no changes in the frequency of their consumption.Conclusions. Professional footballers are a group characterized by a high awareness of the proper nutritional behaviors and the level of physical activity.
Wstęp. Odpowiednie zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna są ważnymi elementami mającymi znaczenie dla osiągania dobrych wyników przez osoby zawodowo zajmujące się sportem.Celem pracy jest ocena zachowań żywieniowych, w tym również pobrania płynów oraz ocena stanu odżywienia z uwzględnieniem składu ciała zawodników piłki nożnej miejskiego klubu sportowego z Niepołomic.Materiał i metody. Próbę badania przeprowadzono dwukrotnie wśród 17 piłkarzy w wieku 19-34 lata, będących zawodnikami klubu Puszcza Niepołomice. Metodą zastosowaną w pracy jest sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety oceniającej zachowania żywieniowe oraz kwestionariusza IPAQ (ang. International Physical Activity Questionnaire) do określenia poziomu aktywności fizycznej. Badanym piłkarzom wykonano również dwukrotnie pomiary antropometryczne: (wysokość i masa ciała, obwód pasa i bioder oraz ciśnienie tętnicze) oraz przeprowadzono ocenę składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej za pomocą dwóch analizatorów składu ciała: Tanita BC-418 oraz AKERN BIA 101. Wszystkie ankiety oraz pomiary zostały przeprowadzone w 2018 roku w okresie 5 miesięcy tj. w połowie sezonu treningowego (styczeń) i na końcu sezonu treningowego klubu (maj).Wyniki. Interpretacja wskaźnika MET obliczonego na podstawie odpowiedzi z IPAQ wykazała, że wszyscy zawodnicy odznaczają się wysoką aktywnością fizyczną (>3000 MET). Interpretacja danych z analizatora składu ciała Tanita wykazała, że wszyscy piłkarze posiadają wysoką zawartość wody w organizmie (>65%) oraz prawidłową zawartość tkanki tłuszczowej (7-20%). Badani sportowcy pili średnio 3 litry płynów na dobę. Najczęściej spożywanym napojem przez zawodników była woda mineralna wypijana średnio kilka razy w ciągu dnia. Wszyscy uczestnicy zadeklarowali, że zawsze piją wodę w trakcie treningu. Przeprowadzone badanie wykazało, że piłkarze regularnie jadają śniadania, obiady i kolacje. Najczęściej wybieranymi przez respondentów produktami żywnościowymi były drobne kasze, makarony, biały ryż, a także warzywa i owoce. Były one spożywane średnio raz dzienne. W okresie oceny nie nastąpiły zmiany w częstości ich spożycia. Wnioski. Zawodowi piłkarze to grupa charakteryzująca się dużą świadomością dotyczącą prawidłowych zachowań żywieniowych i poziomu aktywności fizycznej.