Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie technik spektroskopowych i separacyjnych do analizy stabilności składu chemicznego szminek po ekspozycji na różnorodne czynniki i warunki przechowywania

Tytuł:
Zastosowanie technik spektroskopowych i separacyjnych do analizy stabilności składu chemicznego szminek po ekspozycji na różnorodne czynniki i warunki przechowywania
Application of spectroscopic and separation techniques in analysis of the stability of the chemical composition of lipsticks after exposure to various factors and storage conditions.
Autorzy:
Chudecka, Adrianna
Słowa kluczowe:
Traces of red lipsticks, ATR, GC-MS, MEKC, ANOVA.
Ślady czerwonych szminek, ATR, GC-MS, MEKC, ANOVA.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Smears of red lipsticks, left on various surfaces and objects, can be significant traces from the forensic point of view, confirming, for example the relationship of the suspect with the victim or crime scene. Therefore, there is a need to develop methods to analyze this type of material and to carry out systematic tests to verify the possibility of identifying a trace of lipstick exposed to various factors.The main aim of the study was to analyze the stability of the chemical composition of lipsticks after exposure to various factors (substrate, time, individual variability, the impact of smoking and consuming beverages) and storage conditions (normal, exposed to light, without access to light).The following three analytical methods were used in the study: attenuated total reflection fourier transform infrared spectroscopy technique (ATR-FTIR), gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and micellar electrokinetic capillary chromatography (MEKC). Seven red lipsticks characterized by a different chemical composition were analyzed. The analysis of variance (ANOVA) was used to estimate the impact of a given factor.The conducted research demonstrates the lack of influence of individual variability, cigarette smoking and consumed beverages on the stability of the chemical composition of lipsticks. However, changes in the chemical composition were observed depending on the time and storage conditions. These changes are different for each of the analyzed lipsticks.The results, in most cases, indicate the possibility of identifying the lipstick left as a trace, using the ATR-FTIR and UAE/MEKC-DAD method even after exposure to various factors and storage conditions. UAE/MEKC-DAD method was considered to be the most resistant method for all tested parameters.

Ślady szminek pozostawione na różnych powierzchniach i przedmiotach, choć nie stanowią jednoznacznego dowodu w sprawie, mogą być pomocne w dochodzeniu, potwierdzając na przykład związek podejrzanego z ofiarą lub miejscem zdarzenia. Istnieje zatem potrzeba opracowania metod umożliwiających analizę tego typu materiału oraz przeprowadzania systematycznych badań sprawdzających możliwość identyfikacji śladu szminki narażonej na różnorodne czynniki.Celem przeprowadzonych badań była analiza stabilności składu chemicznego szminek po ekspozycji na różnorodne czynniki (podłoże, czas, zmienność osobnicza, wpływ palenia papierosów oraz spożywania napojów) i warunki przechowywania (normalne, nasłonecznione, bez dostępu światła).W badaniach wykorzystano spektroskopię osłabionego całkowitego wewnętrznego odbicia w podczerwieni (ATR-FTIR), chromatografię gazową sprzężoną ze spektrometrią mas (GC-MS) i micelarną elektrokinetyczną chromatografię kapilarną (MEKC). Analizie poddano 7 czerwonych szminek o odmiennym składzie chemicznym. Do oceny wpływu danego czynnika zastosowano jednoczynnikową analizę wariancji (ANOVA).Na podstawie otrzymanych danych stwierdzono brak wpływu zmienności osobniczej, palenia papierosów i spożywanych napojów na informacje o badanych śladach szminek. Zauważono jednak zmiany w składzie chemicznym w zależności od czasu i warunków przechowywania. Zmiany te są różne dla każdej z analizowanych szminek. Otrzymane wyniki, w większości przypadków, świadczą o możliwości identyfikacji szminki pozostawionej jako ślad, metodą ATR-FTIR i UAE/MEKC, nawet po ekspozycji na różnorodne czynniki i warunki przechowywania. Za metodę najbardziej odporną na wszystkie badane parametry uznano metodę UAE/MEKC.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies