Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optymalizacja metod otrzymywania tkanin na bazie celulozy bakteryjnej- badania procesów zwilżania i pęcznienia wodą

Tytuł:
Optymalizacja metod otrzymywania tkanin na bazie celulozy bakteryjnej- badania procesów zwilżania i pęcznienia wodą
Bacterial cellulose fabric preparation and optimization of properties - wettability and swelling behavior.
Autorzy:
Suchan, Maria
Słowa kluczowe:
Metody otrzymywania tkanin; Celuloza bakteryjna; Kombucha, Chlorella; Hydrożel; Proces zwilżania; Proces pęcznienia.
Methods for obtaining fabrics; Bacterial cellulose; Kombucha, Chlorella; Hydrogel; wettability and swelling process.
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the work was to create bacterial cellulose, for obtain fabrics, in a manner consistent with principles of green chemistry. It has been shown that it is feasible to produce a material with high durability. An additional aspect was the testing of the processes of wettability and swelling of the cellulose based fabric and optimization of the composition of the medium used to produce the raw material.

Celem niniejszej pracy było wytworzenie w sposób zgodny z założeniami zielonej chemii celulozy bakteryjnej, wykorzystywanej do otrzymywania tkanin. Poprzez proces obróbki zdołano otrzymać materiał, cechujący się dużą wytrzymałością. Dodatkowym aspektem było zbadanie procesów zwilżania i pęcznienia wodą otrzymanej celulozy oraz optymalizacja składu medium używanego do wytworzenia surowego materiału.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies