Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Interaction between bacteria and fungi in biofilms

Tytuł:
Interaction between bacteria and fungi in biofilms
Interakcje grzybów z bakteriami w biofilmie
Autorzy:
Zbrojkiewicz, Paweł
Słowa kluczowe:
interactions between microorganisms, bacteria, endophytic fungi, symbiosis, cooper, plants, biofilm, ,
interakcje pomiędzy mikroorganizmami, symbioza, bakterie, grzyby endofityczne, miedź, rośliny, biofilm,
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Interactions between endophytic bacteria and fungi were analyzed in their context of the depending on each other, under the influence of copper and their effect on the vitality of photosynthetic apparatus of plants. Although, copper excess inhibit bacterial activity but it does not necessarily limit the growth of mycelia under in vitro condition. Some strains of endophytic bacteria gathered around the alive hyphae of the fungus in the form of characteristic mantle. These phenomenon was not observed around dead hyphae. In the experiment carried out on garlic, it was shown that strains of fungi, such as Fusarium oxysporum and Wickerchamomyces onychis significantly limited the growth and development of roots and leaves of garlic, while at the same time they were improving the vitality of photosynthetic apparatus. Other microorganisms adversely affected the condition of photosynthetic aparatus, but stimulated the growth and development of plants. Macroscopic observations confirmed the development of abundant mycelium of Rhizopus stolonifer on tomato fruits. The microscopic studies with the use of fluorescent dyes indicated the occurrence of endophytic bacteria within the hyphae, which developed abundant grey rot of the tomato fruits.

Przeanalizowano interakcje pomiędzy bakteriami endofitycznymi a grzybami pod kątem zachowania się tych mikroorganizmów względem siebie w warunkach in vitro bez dodatku miedzi, oraz na pożywce wzbogaconej miedzią, a także wpływ tych interakcji na witalność aparatu fotosyntetycznego wybranych roślin. Pomimo, że miedź hamuje aktywność szczepów bakterii, nie we wszystkich przypadkach wpływa na ograniczenie wzrostu grzybni na pożywce. Niektóre szczepy bakterii endofitycznych gromadzą się wokół żywych strzępek grzybni w formie charakterystycznych mufek. Zjawiska tego nie zaobserwowano wokół strzępek martwych. W doświadczeniu z użyciem ząbków czosnku wykazano, że szczepy grzybów takich jak Fusarium oxysporum oraz Wickerchamomyces onychis znacznie ograniczały wzrost i rozwój korzeni oraz liści czosnku, jednocześnie poprawiały one funkcjonowanie aparatu fotosyntetycznego tych roślin. Pozostałe mikroorganizmy użyte w doświadczeniu wpływały w sposób negatywny na kondycję aparatów fotosyntetycznych, ale za to pozytywnie na wzrost i rozwój roślin, który w ich obecności był szybszy w porównaniu z kontrolą. Badania makroskopowe potwierdziły rozwój obfitej grzybni Rhizopus stolonifer na owocach pomidora hodowlanego, a wykonane badania mikroskopowe z użyciem barwników fluorescencyjnych ujawniły występowanie bakterii endofitycznych w strzępkach grzybni, powodujących obfitą zgniliznę pomidorów hodowlanych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies