Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Atherogenicity of the diet and metabolic control in adult patients with type 1 diabetes treated with a personal insulin pump

Tytuł:
Atherogenicity of the diet and metabolic control in adult patients with type 1 diabetes treated with a personal insulin pump
Aterogenność diety a poziom wyrównania metabolicznego u dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 1 leczonych osobistą pompą insulinową
Autorzy:
Chmura, Anna
Słowa kluczowe:
aterogenność diety, cukrzyca typu 1, pompa insulinowa, dieta w cukrzycy, wskaźnik aterogenności, wskaźnik Keysa, dorośli z cukrzycą typu 1
diet atherogenicity, type 1 diabetes, insulin pump, diet in diabetes, atherogenicity index, Keys index, adults with type 1 diabetes
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp: Cukrzyca jest to grupa przewlekłych chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Osoby z cukrzycą są o wiele bardziej narażone na wystąpienie incydentu sercowo-naczyniowego. w celu prewencji przed chorobami układu krążenia bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta.Spożycie w nadmiernej ilości żywności bogatej w tłuszcze zwłaszcza tłuszcze nasycone i tłuszcze trans może zwiększyć ryzyko tych chorób. Wskaźnik Keysa umożliwia określenie aterogenności diety na podstawie odsetków spożycia WKT, nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu pokarmowego. Prawidłowe wartości dla tego wskaźnika to u kobiet <38 oraz u mężczyzn: <34.Cel badania: Celem głównym pracy jest określenie zależności pomiędzy wskaźnikiem aterogenności diety, parametrami składu masy ciała oraz lipidogramem i poziomem aktywności fizycznej a poziomem wyrównania metabolicznego u osób dorosłych chorych na cukrzycę typu 1 leczonych osobistą pompą insulinową. Materiały i metody: Wywiady żywieniowe (7-dniowe) zebrano w ramach prowadzonego w Katedrze Chorób Metabolicznych CMUJ w Krakowie badania naukowego pt „Wydolność tlenowa a parametry wyrównania glikemii i skład ciała u dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 1 leczonych za pomocą osobistej pompy insulinowej w czasie od stycznia 2018 roku do stycznia 2019 roku. w pracy wykorzystano również dane z kartotek pacjentów dotyczące ich lipidogramu i poziomu HbA1c oraz parametrów składu masy ciała wykonane na analizatorze InBody 370S. W celu zweryfikowania hipotez wykonano analizę w dwóch grupach wyodrębnionych na podstawie wyrównania metabolicznego pacjentów (HbA1c≤7%, HbA1c>7%).Wyniki: Do badania włączono 34 osoby (11 kobiet i 23 mężczyzn). Średni wiek badanej grupy wynosi 26,1±5,3 lat, średnia wartość BMI to 25,0±2,6 kg/m2. Średnia wartość wskaźnika Keysa wyniosła 29,0±8,4. Wykazano niższe spożycie tłuszczu w grupie o HbA1c>7% (32,7±5,0 & 37,3±5,3, p=0,019) oraz tłuszczy JNKT (p=0,041). Wskaźnik WHR był niższy u osób z lepszym wyrównaniem metabolicznym (p=0,050). Wykazano niższe wartości parametrów analizy składu masy ciała (TBW, SLM, SMM, FFM) u kobiet, natomiast u mężczyzn wyższą wartość procentową tkanki tłuszczowej (p<0,005). Wartość cholesterolu LDL było niższy u osób z HbA1c<7% (2,5±0,3 & 2,1±0,6mmol/L, p=0,027). Wykazano statystycznie istotną dodatnią korelację o średniej sile pomiędzy stężeniem cholesterolu całkowitego a poziomem HbA1c (p=0,041, R=0,37) oraz stężeniem cholesterolu LDL a wartością Hba1c (p=0,038, r=0,38). Wnioski: Badani charakteryzowali się dobrym wyrównaniem metabolicznym. W badanej grupie obliczony średni wskaźnik Keysa mieścił się w normie. Wskaźnik ten był niższy niż w innych przebadanych populacjach. Osoby o lepszym poziomie wyrównania metabolicznego charakteryzowali się lepszymi parametrami profilu lipidowego, mniejszym wskaźnikiem WHR oraz większym spożyciem tłuszczy w tym JNKT w porównaniu z grupą o gorszym wyrównaniu metabolicznym.

Introduction: Diabetes is a group of chronic metabolic diseases characterized by hyperglycemia resulting from a defect of insulin secretion and / or action. People with diabetes are more likely to have a cardiovascular event. A proper diet plays a very important role in the prevention of cardiovascular diseases. The use of excessive amounts of fat-rich foods, especially saturated fats and trans fats, may increase the risk of these diseases. The Keys index allows to determine the atherogenity of the diet based on the percentage of intake of FFA, saturated fatty acids, and dietary cholesterol. Valid values for this indicator are in women <38 and in men: <34.Aim of the study: The main objective of the study is to determine the relationship between the atherogenicity index of the diet, body composition parameters and lipidogram and the level of physical activity and the level of metabolic control in adults with type 1 diabetes treated with a personal insulin pump.Materials and methods: Nutrition (7-days) interviews were collected as part of the scientific research conducted in the Department of Metabolic Diseases in Krakow entitled "Aerobic efficiency and glycemic control parameters and body composition in adult patients with type 1 diabetes treated with a personal insulin pump during from January 2018 to January 2019. the work also uses data from patient files regarding their lipidogram and HbA1c level and body composition parameters performed on the InBody 370S analyzer. In order to verify the hypotheses, analysis was performed in two groups distinguished on the basis of metabolic compensation of patients (HbA1c≤7%, HbA1c>7%).Results: 34 people (11 women and 23 men) were included in the study. The average age of the studied group is 26.1±5.3 years, the average BMI value is 25,0 ±2.6 kg/m2. The mean value of the Keys index was 29.0±8.4. Lower fat intake was found in the group with HbA1c>7% (32.7±5.0 & 37.3±5.3, p=0.019) and fat JNKT (p=0.041). WHR was lower in people with better metabolic control (p=0.050). Lower values of the body weight composition analysis parameters (TBW, SLM, SMM, FFM) in women, while in men the higher percentage of adipose tissue (p<0.005) were shown. The value of LDL cholesterol was lower in people with HbA1c<7% (2.5±0.3 & 2.1±0.6 mmol / L, p=0.027). A statistically significant positive correlation was found with mean strength between total cholesterol and HbA1c level (p=0.041, R=0.37) and LDL cholesterol concentration and HbA1c (p=0.038, r=0.38).Conclusions: The subjects were characterized by good metabolic control. In the study group, the calculated mean Keys index was in the norm. This indicator was lower than in other surveyed populations. People with a better level of metabolic control were characterized by better lipid profile parameters, lower WHR index and higher fat intake, including JNKT compared to the group with worse metabolic control.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies