Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Choroby jelit a występowanie alergii pokarmowych

Tytuł:
Choroby jelit a występowanie alergii pokarmowych
Intestinal diseases and the occurrence of food allergies
Autorzy:
Paruch, Anna
Słowa kluczowe:
alergia pokarmowa, przepuszczalność jelit, celiakia, nieswoiste choroby zapalne jelit, zespół jelita drażliwego
food allergy, intestinal permeability, celiac disease, inflammatory bowel disease, irritable bowel syndrome
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Due to the increasing prevalence of food allergy, this problem is gaining importance in the scale of public health. Growing number of patients perform tests for food allergies privately and take further steps, without consulting a representative of the health service. Self-introduction of the elimination diet increases the risk of nutritional deficiencies and malnutrition. Increased intestinal permeability may be a factor favoring the emergence of food allergy, as a result of the migration of food antigens from the intestinal lumen. The permeability of the intestinal barrier can be modified by various factors, such as: intestinal microflora, dietary factors, stress, certain medications, alcohol consumption, smoking and the presence of diseases, such as celiac disease, inflammatory bowel disease and irritable bowel syndrome. The aim of this work is to discuss selected intestinal diseases, which etiology is associated with abnormal functioning of the intestinal barrier and possible coexistence of allergic food reactions. According to the current knowledge, food allergy frequently occurs in patients with celiac disease or inflammatory bowel disease, but this topic requires further research. For dietitians working with patients suffering from aforementioned diseases, it is necessary to provide nutritional education, to have an individual approach to every patient, to act in accordance with current guidelines and to prevent nutritional deficiencies and malnutrition.

W związku z notowanym wzrostem częstości występowania alergii pokarmowej, problem ten zyskuje na znaczeniu w skali zdrowia publicznego. Coraz więcej pacjentów wykonuje badania w kierunki alergii pokarmowej prywatnie oraz samodzielnie podejmuje dalsze kroki, pomijając etap konsultacji z przedstawicielem służby zdrowia. Samodzielne wprowadzenie diety eliminacyjnej zwiększa ryzyko wystąpienia niedoborów oraz niedożywienia. Zwiększona przepuszczalność jelit może być czynnikiem sprzyjającym powstaniu alergii pokarmowej, poprzez migrację antygenów pokarmowych ze światła jelita. Przepuszczalność bariery jelitowej może być modyfikowana przez czynniki takie jak: mikroflora jelit, czynniki dietetyczne, stres, niektóre leki, spożywanie alkoholu, palenie tytoniu oraz obecność niektórych chorób, takich jak: celiakia, nieswoiste choroby zapalne jelit oraz zespół jelita drażliwego. Celem niniejszej pracy poglądowej było omówienie wybranych chorób jelit, w których etiologia wiąże się z nieprawidłowych funkcjonowaniem bariery jelitowej i z możliwym współwystępowaniem reakcji alergicznych na pokarmy. Według aktualnych publikacji, alergia pokarmowa może częściej występować u chorych na celiakię lub nieswoiste choroby zapalne jelit, jednak temat ten wymaga dalszych badań. Obecnie, w pracy dietetyka z pacjentami cierpiącymi na wymienione schorzenia najważniejsza jest edukacja żywieniowa, indywidualne podejście do pacjenta, postępowanie zgodnie z aktualnymi wytycznymi oraz zapobieganie wystąpieniu niedoborów oraz niedożywienia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies