Tytuł pozycji:
The microbiota and immune system cross-talk. The influence of diet.
- Tytuł:
-
The microbiota and immune system cross-talk. The influence of diet.
Wzajemne oddziaływanie mikroflory bakteryjnej i układu immunologicznego. Wpływ diety.
- Autorzy:
-
Futoma, Alicja
- Słowa kluczowe:
-
bakterie, dieta, dysbioza, jelita, mikrobiom, mikroflora, układ immunologiczny
bacteria, diet, dysbiosis, guts, microbiome, microflora, immune system
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny jest podstawą utrzymania homeostazy w organizmie człowieka. Tkanka limfatyczna związana z układem pokarmowym GALT (ang. Gut-Associated Lymphoid Tissue) odpowiada za rozpoznawanie, wychwytywanie i zwalczanie szkodliwych dla człowieka bakterii pobieranych wraz z pokarmem. Jednakże, oprócz mikroorganizmów szkodliwych, w obrębie ludzkich jelit bytują miliardy bakterii, bez których życie byłoby niemożliwe. To powiązanie dokonało się na drodze ewolucji. W przebiegu wielu chorób obserwuje się zmiany w składzie mikrobiomu jelit. Nie tylko choroby układu pokarmowego, ale choroby autoimmunologiczne, nowotworowe, a nawet choroby układu nerwowego, w tym także zaburzenia psychiczne wiążą się z różnicami w kompozycji mikroflory pokarmowej. Zatem mikroflora jelitowa, jej liczebność, skład, mają ogromne znaczenie dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Wśród czynników kluczowo modyfikujących proces rozwoju mikroflory jelitowej wymienić należy rodzaj porodu i sposób karmienia, poziom higieny we wczesnych latach życia dziecka i przebyte antybiotykoterapie. Niezwykle istotną rolę, nie tylko w rozwoju, ale także w utrzymaniu komensalnej mikroflory odgrywa prawidłowo skomponowana dieta. Spożywanie produktów takich jak fermentowane warzywa i produkty mleczne zawierających bakterie, które stanowią składnik naturalnej mikroflory jelitowej, zwłaszcza szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium, nie wystarczy. Ważna jest również wystarczająca podaż błonnika pokarmowego, stanowiącego pożywkę dla rozwoju bakterii probiotycznych, wykazujących korzystny wpływ na zdrowie człowieka. W przypadku, kiedy jednak kompozycja mikroflory ulegnie zmianie na skutek redukcji liczebności pożytecznych mikroorganizmów, może dochodzić do dysbiozy, której nie da się zrównoważyć dietą. Wówczas konieczne jest przyjmowanie samych bakterii w formie probiotyków.
The properly functioning immune system is a key to maintain homeostasis in human organism. Gut-Associated Lymphoid Tissue (GALT) is responsible for distinguishing, catching and destroying harmful bacteria present in food. However, besides dangerous microorganisms in human intestine live billions of bacteria that are indispensable for the host. The interdependency of microorganisms and human host has formed during the years of evolution.Changes in microflora are observed in many diseases. Not only intestinal tract disorders, but autoimmune diseases, cancer and even neurological diseases including mental distress are associated with modification of the composition of gut microflora. Therefore, intestinal microbiota, its composition, numerical amount, are of great importance to human health and wellbeing. Among the factors significant to the process of gut microflora development are the type of labor and newborn/infant feeding, hygiene in the early life and antibiotic therapies. Diet exerts a great impact not only on the development, but also on the composition and variability of the gut microflora through lifetime. Consumption of fermented vegetables and fermented milk product containing probiotic bacteria, especially Lactobacillus and Bifidobacterium strain is very important, but not sufficient. Supply of dietary fiber is required to nourish probiotic bacteria that exert beneficial effect on human health. Changes in gut microbiome with overgrowth of harmful bacteria may lead to dysbiosis, which cannot be balanced with diet. In such a case supplementation with probiotic bacteria is indispensable.