Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The role of dietician in the therapeutic team taking care of aged patients - evaluation of the need to provide nutritional education among caregivers

Tytuł:
The role of dietician in the therapeutic team taking care of aged patients - evaluation of the need to provide nutritional education among caregivers
Rola dietetyka w zespole terapeutycznym sprawującym opiekę nad pacjentem geriatrycznym - ocena konieczności prowadzenia edukacji żywieniowej wśród opiekunów osób starszych
Autorzy:
Rudzińska, Anna
Słowa kluczowe:
geriatria, edukacja żywieniowa, opiekunowie osób starszych, dietetyk
geriatrics, nutritional education, elderly caregivers, dietician
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction. Older patients are at risk for developing many diet-related diseases. Maintaining proper nutritional status depends on the caregiver, who is responsible for modifying composition of a diet, as well as providing food products. Providing an access to professional nutritional advice and education may lead to health improvement and also a better quality of life.Aim. The primary aim of the study was to assess a nutritional knowledge among caregivers of older patients. Additionally we aimed to estimate the frequency of malnutrition in hospitalized patients, to evaluate the nutritional value of patient’s menus, to identify the most common diseases and symptoms that lead to diet modification, to assess the impact of nutritional knowledge of a caregiver on nutritional status of the patient, and to recognize the caregivers’ view on the dietician’s role in the process of taking care of older adults.Material and methods. The study included 53 caregiver-patient pairs. The patients were hospitalized in the Department of Internal Medicine and Geriatrics of the University Hospital in Cracow. We performed anthropometric measurements and questionnaire including questions about diet and nutritional consultations, nutritional knowledge, frequency of food products consumption, and 24-hour dietary recall.Results. Most caregivers declare their willingness to participate in nutritional consultation. Most hospitalized older patients are in risk of malnutrition or already malnourished, and many products have been excluded from their diet. The caloric value of their diets, as well as protein content was too low in most patients comparing to their individual demands.Conclusions. The level of caregivers’ nutritional knowledge was low. Considering that most of the patients are in risk of malnutrition or already malnourished and their diets were poorly composed, adding dietitian to a therapeutic team taking care of aged patients seems to be appropriate and beneficial for the patient’s health.

Wstęp. Pacjenci w starszym wieku są szczególnie narażeni na rozwój chorób dietozależnych. Zachowanie przez nich optymalnego stanu odżywienia uzależnione jest od opiekuna, który odpowiada za wprowadzanie do diety modyfikacji oraz dostarczenie produktów spożywczych. Zapewnienie opiekunom dostępu do profesjonalnego poradnictwa i edukacji żywieniowej może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia oraz jakości życia pacjentów starszych. Cele. Podstawowym celem badania była ocena poziomu wiedzy żywieniowej w grupie opiekunów osób starszych. Drugorzędnymi celami badania były: określenie częstości występowania niedożywienia wśród badanych pacjentów, ocena wartości odżywczej stosowanych przez nich jadłospisów, zidentyfikowanie najczęściej występujących chorób i objawów powodujących wprowadzenie modyfikacji dietetycznych, ocenę wpływu wiedzy żywieniowej opiekuna na stan odżywienia pacjenta oraz poznanie poglądów opiekuna dotyczących roli dietetyka w zespole sprawującym opiekę nad pacjentem geriatrycznym.Metodyka. Przebadane zostały 53 pary opiekun-pacjent. Do badania włączono pacjentów i opiekunów pacjentów, którzy ukończyli 65 rok życia i w miesiącach prowadzenia badania przebywali na Oddziale Klinicznym Chorób Wewnętrznych i Geriatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Procedura badania obejmowała wykonanie pomiarów antropometrycznych oraz kwestionariusza, w którym zawarte były pytania dotyczące diety i poradnictwa dietetycznego, wiedzy żywieniowej i częstości spożycia produktów spożywczych oraz przeprowadzenie 24 godzinnego wywiadu dietetycznego.Wyniki. Większość opiekunów osób starszych deklaruje chęć skorzystania z porady dietetyka. Większość hospitalizowanych pacjentów w podeszłym wieku znajduje się w grupie ryzyka rozwoju niedożywienia lub niedożywienia, a z ich diety została wykluczona część produktów. Wartość energetyczna oraz zawartość białka w dziennych jadłospisach osób starszych jest zbyt niska w stosunku do ich zapotrzebowania.Wnioski. Opiekunowie osób starszych posiadają niewielką wiedzę o żywieniu. Tymczasem, większość przebadanych osób starszych znajdowała się w grupie osób zagrożonych niedożywieniem lub niedożywionych, a ich diety były ubogie i niewłaściwie skomponowane. Z tego względu, obecność dietetyka w zespole terapeutycznym sprawującym opiekę nad starszym pacjentem, wydaje się wskazana i mogąca przynieść liczne korzyści w procesie leczenia osób w podeszłym wieku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies