Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Model-based experimental design for assessing effects of mixtures of chemicals

Tytuł:
Model-based experimental design for assessing effects of mixtures of chemicals
Autorzy:
Kooijman, Sebastiaan A. L. M.
Stefanowicz, Anna
Laskowski, Ryszard
Klimek, Beata
Baas, Jan
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
survival
mixture
octanol water partition coefficient
PAH
Tribolium castaneum
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
02697491
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/2371  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
We exposed flour beetles (Tribolium castaneum) to a mixture of four poly aromatic hydrocarbons (PAHs). The experimental setup was chosen such that the emphasis was on assessing partial effects. We interpreted the effects of the mixture by a process-based model, with a threshold concentration for effects on survival. The behavior of the threshold concentration was one of the key features of this research. We showed that the threshold concentration is shared by toxicants with the same mode of action, which gives a mechanistic explanation for the observation that toxic effects in mixtures may occur in concentration ranges where the individual components do not show effects. Our approach gives reliable predictions of partial effects on survival and allows for a reduction of experimental effort in assessing effects of mixtures, extrapolations to other mixtures, other points in time, or in a wider perspective to other organisms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies