Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Opracowanie układu do badań biochemicznych wpływu prodigiozyny na rozwój bakterii Pectobacterium carotovorum

Tytuł:
Opracowanie układu do badań biochemicznych wpływu prodigiozyny na rozwój bakterii Pectobacterium carotovorum
Development of the system for biochemical studies of the effects of prodigiosin on the growth of Pectobacterium carotovorum
Autorzy:
Hoppa, Bartosz
Słowa kluczowe:
Bacterial soft rot of vegetables; prodigiosin; Erwinia carotovora; Pectobacterium carotovorum, Serratia marcescens
Mokra zgnilizna bakteryjna roślin; prodigiozyna; Erwinia carotovora; Pectobacterium carotovorum; Serratia marcescens
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the work was to develop methods for testing the effects of prodigiosine - a red pigment produced by the bacteria Serratia marcescens as a response to development of bacterial soft rot disease in vegetables by Pectobacterium carotovorum. A number of experiments were carried out, as a result of which liquid bacteria cultures of S. marcescens and E. carotovorum were obtained and the susceptibility of vegetable roots to wet rot has been demonstrated. It was found that among the examined vegetables (ie parsley, carrot and potato tuber), carrot roots are the most susceptible to soft rot, while potato tubers demonstrate resistance to the development of the disease. Conditions required for obtaining a homogenate of S. marcescens containing prodigiosin were determined. The performed experiments allowed to create a good conditions for studying the effects of prodigiosine on the development of bacterial soft rot vegetables.

Celem pracy było opracowanie układu do badań wpływu prodigiozyny - czerwonego barwnika, produkowanego przez bakterie Serratia marcescens na rozwój choroby roślin - mokrej zgnilizny, wywoływanej przez Pectobacterium carotovorum. W trakcie pracy wykonano szereg eksperymentów, w wyniku których uzyskano płynne hodowle bakterii S. marcescens oraz E. carotovorum; wykazano podatność korzeni warzyw na mokrą zgniliznę. Stwierdzono, że spośród przebadanych warzyw, tzn. pietruszki, marchwi i bulwy ziemniaka największą podatnością na chorobę cechuje się korzeń marchwi, podczas gdy bulwy ziemniaka wykazują pewną odporność na rozwój choroby. Opracowano też warunki pozwalające na pozyskiwanie, homogenatu bakterii S. marcescens zawierającego prodigiozynę. Przeprowadzone eksperymenty pozwoliły opracować dobry układ do badań wpływu prodigiozyny na rozwój mokrej zgnilizny roślin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies