Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Official control of foodstuffs as a protection of public interest

Tytuł:
Official control of foodstuffs as a protection of public interest
Urzędowa kontrola żywności jako ochrona interesu publicznego
Autorzy:
Remiszewska, Magdalena
Słowa kluczowe:
official control of foodstuffs, food law, control authorities, public interest
urzędowa kontrola żywności, prawo żywnościowe, organy kontroli, interes publiczny
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem pracy jest analiza funkcjonowania urzędowej kontroli żywności, przede wszystkim w Polsce, a pośrednio także w Unii Europejskiej na podstawie bezpośrednio obowiązujących norm unijnych. W pierwszym rozdziale zostały omówione ogólne zagadnienia interesu publicznego, przedmiotu ochrony urzędowych kontroli oraz wskazane zostały najważniejsze podstawy prawne jej regulacji. W rozdziale drugim omówione zostały zasady przeprowadzania kontroli oraz cele prawa żywnościowego, które razem z interesem publicznym podlegają szczególnej ochronie kontroli. Trzeci rozdział został poświęcony krótkiemu omówieniu organizacji krajowych organów urzędowej kontroli żywności oraz przyznanych im kompetencji. W czwartym rozdziale przedstawione zostały ograniczenia swobody przedsiębiorczości ze względu na szczególną ochronę najwyższych wartości, a także ograniczenia urzędowych kontroli względem przedsiębiorców. Rozdział piąty zawiera podsumowanie omawianego tematu oraz wnioski.

The subject of this thesis is the analysis of functioning of the official control of foodstuffs, primarily in Poland, but indirectly also in European Union on the grounds of directly binding union rules. The first chapter points out the general issues of the public interest, the subject of the official control and the most significant basics of its regulations. The second chapter indicates the rules of controls and the main objects of the food law, which, together with the public interest, are under special protection of the inspections. The third chapter is devoted to the shot description of organization and competences of the internal institutions of control. The fourth chapter indicates the limitations of the freedom of establishment, which are based on the special protection of the highest values, and also the limitations of the controls towards the enterpreneurs. The fifth chapter sums up all the topics above mentioned.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies