Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany fenotypu tkanki tłuszczowej w modelach chorób cywilizacyjnych – badania z użyciem spektroskopii ramanowskiej

Tytuł:
Zmiany fenotypu tkanki tłuszczowej w modelach chorób cywilizacyjnych – badania z użyciem spektroskopii ramanowskiej
Changes in adipose tissue phenotype in civilization diseases - studies using Raman spectroscopy
Autorzy:
Miszewska, Maria
Słowa kluczowe:
miażdżyca, tkanka tłuszczowa, spektroskopia ramanowska
atherosclerosis, adipose tissue, Raman spectroscopy
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Tkanka tłuszczowa pełni istotną rolę w progresji miażdżycy. Białe adipocyty wydzielają liczne czynniki pro- lub przeciwzapalne, natomiast brązowa tkanka tłuszczowa ulega przemianom prowadzącym do tzw. „bielenia” tkanki i przyjmowania funkcji białej tkanki tłuszczowej. Okołonaczyniowa tkanka tłuszczowa charakteryzuje się większym podobieństwem do białej lub brązowej tkanki tłuszczowej w zależności od lokalizacji. Rozwój zmian miażdżycowych wpływa na niektóre tkanki tłuszczowe. Dzięki badaniom za pomocą spektroskopii rozpraszania ramanowskiego, skutecznej techniki do badania m. in. lipidów, wskazano w jakich depozytach tkanki tłuszczowej obserwuje się zmiany stopnia nienasycenia świadczące o występowaniu stanu zapalnego. Badano tkanki z różnych lokalizacji w organizmach samców myszy ApoE/LDLR-/- (myszy spontanicznie rozwijających miażdżycę) w 6 grupach wiekowych, od 5 do 72 tygodni. Największe zmiany zaobserwowano dla tkanek eWAT (okołogonadalnej białej tkanki tłuszczowej) i PVAT (okołonaczyniowej tkanki tłuszczowej) aorty oraz tętnicy kreskowej (mWAT), natomiast fenotyp mWAT, iBAT (międzyłopatkowej brązowej tkanki tłuszczowej), prWAT (okołonerkowej tkanki tłuszczowej) oraz periWAT (osierdziowej białej tkanki tłuszczowej) pozostał niezmieniony. Lipidy eWAT wykazują najwyższy stopień nienasycenia lipidów spośród wszystkich tkanek, który wzrasta w progresji miażdżycy. W przypadku tkanek aortalnych PVAT największą wartość stopnia nienasycenia stwierdzono dla myszy w 22 tygodniu, natomiast dla FA PVAT (okołonaczyniowej tkanki tłuszczowej tętnicy udowej) maksimum przypada na 35 tydzień, co przypada na zaawansowany etap choroby.

The adipose tissue plays an important role in the progression of atherosclerosis. White adipocytes secrete numerous pro- or anti-inflammatory factors, while the brown adipose tissue undergoes changes leading to so-called "whitening" of the tissue and taking on the function of the white adipose tissue. The perivascular adipose tissue is more similar to white or brown adipose tissue depending on its location. The development of atherosclerotic lesions affects some of the adipose tissue deposits. Using Raman spectroscopy, an effective technique for analysis of e.g lipids, it was indicated in which fatty tissue deposits changes in the degree of unsaturation were observed, indicating the occurrence of inflammation. Tissues from different locations in male ApoE/LDLR-/- mice (spontaneously developing atherosclerosis mice) were tested in 6 age groups, from 5 to 72 weeks. The largest changes were observed for eWAT (epididymal white adipose tissue) and PVAT (perivascular adipose tissue) of aorta and mesentric artery (mWAT), while the phenotype mWAT, iBAT (interscapular brown adipose tissue), prWAT (perirenal adipose tissue) and periWAT (pericardial white adipose tissue) body fat) remained unchanged. Lipids of eWAT showed the highest level of lipid unsaturation among all tissues, which increased in the progression of atherosclerosis. In the case of PVAT aortic tissues, the highest value of unsaturation was found for mice at week 22, while for FA PVAT (femoral perivascular adipose tissue) the maximum is in 35 weeks, which is in the advanced stage of the disease.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies