Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Assessment of nutrition knowledge in support of infertility treatment – the role of the dietician.

Tytuł:
Assessment of nutrition knowledge in support of infertility treatment – the role of the dietician.
Ocena wiedzy o żywieniu we wspomaganiu leczenia niepłodności - rola dietetyka.
Autorzy:
Dudek, Michalina
Słowa kluczowe:
infertility, dietician, infertility treatment, nutrition in infertility, reproductive health
niepłodność, dietetyk, leczenie niepłodności, żywienie w niepłodności, zdrowie reprodukcyjne
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Infertility is defined as the inability to get pregnant despite regular intercourse for more than 12 months. It is a disease of the reproductive system, which affects increasingly more couples trying to have a baby. Appropriate nutrition and lifestyle-related changes in habits can help to treat infertility.Objective: The main objective of the study was to assess the knowledge about supporting the treatment of infertility through adequate nutrition. The study concerned a group of infertile women and fertile women. An additional objective was to evaluate the role of a dietician in the process of infertility treatment.Material and methods: The study involved 109 participants. The group of 55 participants were infertile women and 54 fertile women. The research tool was an original questionnaire, which was prepared in two versions and was available on the Internet. Statistical analyses were performed in the Statistica 13.3 programme. In order to determine the role of a dietician, 21 messages were sent to the Infertility Treatment Clinic in Poland.Results: The results of the study indicated that infertile women were characterized by higher knowledge of sources of omega-3 fatty acids in food products. The frequency of dietary modifications during pregnancy planning did not significantly differ between the studied groups. The opinion on the influence of diet on fertility also did not differ statistically significantly among infertile and fertile women.Conclusions: Infertile women are not characterized by higher knowledge of nutrition in infertility. The role of dietitian is exceptionally important in the treatment of infertility, and access to dietary services is insufficient.

Wstęp: Niepłodność definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę pomimo regularnego współżycia przez okres powyżej 12 miesięcy. Jest chorobą układu rozrodczego, która dotyka coraz więcej par starających się o dziecko. Odpowiednie żywienie oraz zmiana nawyków związana ze stylem życia mogą wspomagać leczenie niepłodności.Cel: Głównym celem pracy była ocena wiedzy dotycząca wspomagania leczenia niepłodności poprzez odpowiednie żywienie. Badanie dotyczyło grupy kobiet niepłodnych i kobiet posiadających dzieci. Dodatkowym celem była ocena roli dietetyka w procesie leczenia niepłodności.Materiał i metody: W badaniu wzięło udział 109 uczestniczek. Grupę 55 osób stanowiły kobiety niepłodne, a 54 osób kobiety posiadające dzieci. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz, który został sporządzony w dwóch wersjach i został udostępniony w formie internetowej. Analizy statystyczne wykonano w programie Statistica 13.3. W celu określenia roli dietetyka, wysłano 21 wiadomości do Klinik Leczenia Niepłodności w Polsce.Wyniki: Stwierdzono, że kobiety niepłodne charakteryzowały się wyższą wiedzą dotyczącą źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w produktach żywnościowych. Częstość modyfikacji żywienia podczas planowania ciąży nie różnił się istotnie statystycznie pomiędzy badanymi grupami. Opinia dotycząca wpływu diety na płodność również nie różniła się istotnie statystycznie w grupie kobiet niepłodnych oraz kobiet posiadających dzieci.Wnioski: Kobiety niepłodne nie charakteryzowały się wyższą wiedzą dotyczącą żywienia w niepłodności. Rola dietetyka jest niezwykle ważna w leczeniu niepłodności, a dostęp do usług dietetycznych jest niewystarczający.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies