Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie substancji słodzących przez studentów kierunków medycznych.

Tytuł:
Wykorzystanie substancji słodzących przez studentów kierunków medycznych.
The use of sweeteners by medical students.
Autorzy:
Raczyńska, Paulina
Słowa kluczowe:
Key words: natural sweeteners, artificial sweeteners, life style, students
Słowa kluczowe: naturalne substancje słodzące, słodziki, styl życia, studenci
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Paulina RaczyńskaWykorzystanie substancji słodzących przez studentów kierunków medycznych.Słowa kluczowe: naturalne substancje słodzące, słodziki, styl życia, studenci Wstęp: Słodziki są to sztucznie wytwarzane substancje słodzące, co więcej są dużo słodsze od cukru spożywczego - od 30 do nawet 3000 razy. Dodatki do żywności, między innymi słodziki muszą być oznaczane na etykiecie literą E wraz z numerem przypisanym do danej substancji. Intensywne substancje słodzące wykorzystywane są do produkcji gum do żucia, słodzików do kawy, napoi niskokalorycznych. Substancje słodzące uznaje się za bezpieczne przy użyciu wskaźnika ADI, wyraża się go w mg/kg. m.c. Obecnie dopuszczonych substancji intensywnie słodzących w Unii Europejskiej jest 11. Cel pracy: Celem przeprowadzonego badania było sprawdzenie czy studenci kierunków medycznych wykorzystują substancje słodzące w ich życiu i dlaczego.Materiał i metody: Badaniem objęto 232 studentów kierunków medycznych: Fizjoterapii, Kosmetologii oraz Dietetyki. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety, który zawierał 20 pytań, z czego 17 pytań dotyczyło informacji o substancjach słodzących, natomiast 3 pytania – czynników socjodemograficznych, takich jak wiek, płeć oraz kierunek studiów. Analizę statystyczną przeprowadzono z wykorzystaniem programu Statistica 13.1.Wyniki: Niezależnie od analizowanego kierunku studiów, 77,16% respondentów stosuje substancje słodzące. Wśród ankietowanych 77,16% deklaruje, że używa substancji słodzących. W grupie respondentów najczęściej wskazywaną substancją słodzącą był miód (54,31%) oraz cukier spożywczy (53,88%). Ponad połowa badanych osób (66,38%) stwierdziła, że zwraca uwagę na skład produktów, czyli czyta co znajduje się na etykiecie danego produktu spożywczego. Najczęściej wskazywaną substancją słodzącą pochodzenia naturalnego był miód (89,66%) oraz stewia (68,1%). W grupie badanych najwięcej osób zaznaczyło, że w napojach typu zero występuje aspartam (74,43%) oraz acesulfam K (75,43%). 56,47% respondentów uważa, że najzdrowszą substancją słodzącą jest miód. Wnioski:1.Studenci kierunków medycznych wykorzystują substancje słodzące w swoim życiu.2.Wykazano istotną przewagę osób sprawdzających skład substancji słodzących (66,38% badanych studentów).3.W przypadku każdego analizowanego kierunku medycznego studenci najczęściej wybierają substancje naturalne. 4.Niezależnie od kierunku studiów, ponad połowa respondentów z każdej grupy wskazuje, że nie stosuje napojów typu zero.5.Niezależnie od płci, ponad 60% respondentów sprawdza składy produktów.

Paulina RaczyńskaThe use of sweeteners by medical students.Key words: natural sweeteners, artificial sweeteners, life style, studentsIntroduction: Sweeteners are artificially produced sweeteners, moreover they are much sweeter than sugar – from 30 even up to 3000 times. Food additives, e.g. sweeteners must be labeled with E letter along with a number attributed to a particular substance. Intense sweeteners are used in production of chewing gums, coffee sweeteners, low-calorie beverages. Sweeteners are deemed safe using the ADI measure, which is expressed in milligrams per kilograms of body weight. There are 11 currently permitted intense sweeteners in the European Union. Objective of thesis: The purpose of the conducted study has been to verify whether medical students use sweeteners in their lives and why.Material and methods: 232 medical students: Physiotherapy, Cosmetology and Dietetics, have been covered by this survey. The research tool has been a questionnaire, which has included 20 questions, out of which 17 questions have concerned information of sweeteners, whereas 3 questions – sociogeographic factors, such as age, sex and field of study. Statistical analysis has been carried out using the software – Statistica 13.1. Findings: Irrespective of an adopted field of study, 77,16% of respondents use sweeteners. Among respondents, 77,16% declare that they use sweeteners. The most frequently indicated substance has been honey (54,31%) and sugar (53,88%) in the group of respondents. Over a half of survey participants (66,38%) have stated that they pay attention to composition of products, that is read the particular food labels. The most often indicated natural sweetener has been honey (89,66%) and stevia (68,1%). Among survey participants, the most of them have indicated that aspartame (74,43%) and acesulfame K (75,43%) are ingredients in zero-calorie drinks. 56,47% of respondents view honey as the healthiest sweetener. Conclusions:1.Medical students use sweeteners in their lives.2.A significant advantage of the persons checking the make-up of sweeteners has been revealed (66,38% of surveyed students).3.In the case of each analyzed medical field of study, students most often choose natural substances.4.Regardless of the field of study, more than a half of respondents of each group indicate that they do not use zero-calorie beverages.5.Irrespective of sex, above 60% of respondents check make-ups of products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies