Tytuł pozycji:
Knowledge and nutritional behavior in women between 25-35 years of age depending on education, place of residence and family situation.
Aim: The aim of the study was to assess the knowledge and eating behavior of women between 25-35 years of age.Material and methods: The subject of the study was 126 women between the ages of 25 and 35, diversified in terms of place of residence, level of education and family situation. To achieve this goal, a questionnaire was used to study nutritional behavior and opinions on food and nutrition (QEB) supplemented with own questions.The diet and nutritional knowledge of women is an important factor influencing the later diet of their children and the rest of the family. Therefore, in this work, attempts were made to identify factors influencing the formation of knowledge and eating habits of young women. The results obtained indicate that a higher level of women's education is associated with a higher level of nutritional knowledge. Additionally, living with husband and / or children has a positive impact on the level of nutritional knowledge. Furthermore, it was found that the place of residence does not affect the level of nutritional knowledge or the frequency of eating fruit and vegetables. A higher level of nutritional knowledge was also not associated with more frequent manifestation of healthy eating behavior. There are many reports in the literature about the impact of parents' education on the nutritional behavior of their young children. However, this study did not show that the level of parents' education influenced the level of nutritional knowledge of their adult daughters.
Cel: Celem pracy była ocena poglądów i zachowań żywieniowych kobiet pomiędzy 25-35 rokiem życia.Materiał i metody: Grupa badawcza obejmowała 126 kobiet w wieku od 25 do 35 lat, zróżnicowanych pod względem miejsca zamieszkania, poziomu wykształcenia oraz sytuacji rodzinnej. Do realizacji wyznaczonego celu użyto Kwestionariusza do badania zachowań żywieniowych i opinii na temat żywności i żywienia (QEB) uzupełnionego o pytania własne.Sposób żywienia oraz wiedza żywieniowa kobiet są ważnymi czynnikami wpływającymi na późniejszy sposób odżywiania się ich dzieci oraz reszty rodziny. Dlatego w pracy tej starano się zidentyfikować czynniki mające wpływ na kształtowanie się wiedzy oraz nawyków żywieniowych młodych kobiet. Uzyskane wyniki wskazują na to, że wyższy poziom wykształcenia kobiet wiąże się z posiadaniem przez nie wyższego poziomu wiedzy żywieniowej. Dodatkowo korzystnie na poziom wiedzy żywieniowej wpływa zamieszkiwanie z mężem i/lub dziećmi. Jednocześnie stwierdzono, że miejsce zamieszkania nie wpływa ani na poziom wiedzy żywieniowej, ani na częstotliwość spożywania owoców i warzyw. Wyższy poziom wiedzy żywieniowej nie wiązał się również z częstszym przejawianiem prozdrowotnych zachowań żywieniowych. Pomimo tego, że w literaturze można znaleźć wiele doniesień na temat wpływu wykształcenia rodziców na zachowania żywieniowe ich małych dzieci, to w badaniu tym nie stwierdzono, aby poziom wykształcenia rodziców miał znaczenie w kontekście wiedzy żywieniowej ich dorosłych córek.