Tytuł pozycji:
Edukacja żywieniowa dzieci i młodzieży.
Celem pracy było zebranie najważniejszych informacji na temat edukacji żywieniowej oraz składających się na nią aspektów, jak również przegląd wybranych programów żywieniowych realizowanych w Polsce i za granią. Na pracę składa się wstęp wraz z trzema rozdziałami. Wstęp przedstawia krótką historię edukacji żywieniowej oraz wpływ ważnych odkryć na jej założenia. Pierwszy rozdział przedstawia definicję i role jaką odgrywa zdrowe żywienie w zmniejszaniu ryzyka chorób dietozależnych, jego psychologiczne aspekty i cele edukacji żywieniowej. Drugi rozdział zawiera przegląd badań na temat sposobu żywienia dzieci oraz najnowszych zaleceń żywieniowych dla dzieci w różnym okresie życia. Tematem trzeciego rozdziału jest opis prawidłowej struktury programów edukacji żywieniowej wraz z przeglądem wybranych projektów.
The aim of the study was to gather the most important information on nutritional education, its components, and to analyze selected nutritional programs in terms of their effectiveness and compliance with the recommended template. The study consists of an introdution with three chapters. The introduction presents a brief history of nutritional education and the impact of important discoveries on its assumptions. The first chapter presents the definition and role that healthy nutrition plays in reducing the risk of diet-related diseases, its psychological aspects and goals of nutritional education. The second chapter provides an overview of works on current child nutrition and the latest nutritional recommendations for children at different stages of life. The theme of the third chapter is the correct structure of nutritional education programs with an overview of selected projects.