Tytuł pozycji:
Relationship between red meat consumption and selected risk factors for cardiovascular disease in the urban population
Wstęp. Choroby układu krążenia (ChUK) są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Wśród żywieniowych czynników ryzyka wymienia się czerwone mięso. Stanowi ono źródło nasyconych kwasów tłuszczowych a zwiększenie ich spożycia może zwiększać ryzyko ChUK. Przetworzone mięso poddawane jest licznym procesom, w trakcie których „wzbogacane” jest w związki chemiczne, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Z najnowszych badań wynika, że związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a ChUK nie jest jednoznaczny, stąd wysuwa się potrzeba na opracowywanie nowych badań naukowych o tej tematyce. Cel pracy. Celem pracy jest ocena związku pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a wybranymi czynnikami ryzyka ChUK (tj.: NT, nadwaga i otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej (podwyższony poziom TC, LDL, TG)) w populacji wielkomiejskiej. Materiał i metody. Do badania wykorzystano dane zebrane w badaniu przekrojowym Hapiee w latach 2003-2005. Badaną grupę stanowiło 9 114 osób w wieku 45-69 lat mieszkańców Krakowa. Dane o spożyciu mięsa zostały zebrane przy pomocy kwestionariusza FFQ. Czerwone mięso oceniono jako: nieprzetworzone, przetworzone oraz czerwone mięso ogółem.Wyniki. W badanej grupie mediana spożycia nieprzetworzonego czerwonego mięsa wynosiła 20.5 g/dzień, przetworzonego – 55.0 g/dzień a ogółem – 83.3 g/dzień. Wysokie spożycie czerwonego mięsa wiązało się z młodszym wiekiem, płcią męską, paleniem, niższym wykształceniem, niższym poziomem aktywności fizycznej i wyższym spożyciem alkoholu. Spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa nie było związane z występowaniem NT, natomiast spożycie przetworzonego i czerwonego mięsa ogółem zwiększało szansę NT odpowiednio o 20% i 19%. Spożycie nieprzetworzonego, przetworzonego oraz czerwonego mięsa ogółem zwiększało szanse występowania nadmiernej masy ciała (odpowiednio o: 32%, 44%, 53%), otyłości (odpowiednio o: 24%, 42%, 42%). Nie wykazano istotnej zależności pomiędzy spożyciem trzech grup czerwonego mięsa a hipercholesterolemią i podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL. Spożycie nieprzetworzonego czerwonego mięsa zwiększało szanse wystąpienia hipertrójglicerydemii o 16%. Nie wykazano istotnej zależności między spożyciem przetworzonego i czerwonego mięsa ogółem a występowaniem hipertrójglicerydemii.Wnioski. Wysokie spożycie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, wiązało się z czynnikami ryzyka ChUK w populacji wielkomiejskiej.
Introduction. Cardiovascular disease (CVD) is the most common cause of death in Poland. Red meat is a nutritional risk factor. Red meat is a source of saturated fatty acids and increasing their intake may develop the risk of CVD. Processed meat undergoes numerous processes during which meat is "enriched" with chemical compounds and it can negatively affect health. The latest research shows that the relationship between the consumption of red meat and the CVD isn’t confirmed, that is why the new scientific researches need to be undertake.Objective of the work. The aim of the study is to assess the relationship between the consumption of red meat and selected risk factors of CVD (such as: hypertension, overweight and obesity, lipid metabolism disorders (TC, LDL, TG)) in the urban population.Material and methods. The study used data collected in the Hapiee cross-sectional study in 2003-2005. The current analysis was finally qualified 9 114 people aged 45-69 years old residents of Cracow. Data on meat consumption were collected using the FFQ questionnaire. Red meat was rated in three forms: unprocessed, processed and total red meat.Results. In the study group, the median consumption of unprocessed red meat was 20.5 g/day, processed – 55.0 g/day and in total – 83.3 g/day. Higher consumption of red meat was associated with younger age, male sex, smoking, lower education, lower level of physical activity and higher alcohol consumption. There were no significant correlation between the consumption of unprocessed red meat and the occurrence of hypertension. Consumption of processed and total red meat increased the chances the of the occurrence of hypertension respectively by 20% and 19%. Consumption of unprocessed, processed and total red meat increased the chances of excessive body weight (BMI>25 kg/m2) (respectively by 32%, 44%, 53%), obesity (respectively by 24%, 42%, 42%). There were no significant correlation the consumption of three groups of red meat and hypercholesterolemia and LDL. Consumption of unprocessed red meat increased the chance of hypertriglyceridaemia by 16% but there were no changes connected with consumption of processed and total red meat and the occurrence of hypertriglyceridaemia. Conclusions. High consumption of red meat, especially processed meat, was associated with risk factors of CVD in the urban population.