Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sociolect of restaurant workers (selected lexical issues)

Tytuł:
Sociolect of restaurant workers (selected lexical issues)
Socjolekt pracowników lokali gastronomicznych (wybrane zagadnienia leksykalne).
Autorzy:
Poradzisz, Anna
Słowa kluczowe:
sociolect, gastronomy, neosemantisms, borrowings
socjolekt, gastronomia, neosemantyzmy, zapożyczenia
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The subject of the thesis is a sociolect of catering workers. The analysis of the collected lexical material allows us to distinguish the most characteristic linguistic phenomena present in this variety of the Polish language. It is mainly neo-semantisation and the use of borrowings.Linguistic research also enables the reconstruction of communication patterns functioning in the described group and the specificity of the ties between its representatives.

Przedmiot pracy stanowi socjolekt pracowników gastronomii. Analiza zebranego materiału leksykalnego pozwala wyodrębnić najbardziej charakterystyczne zjawiska językowe obecne w tej odmianie polszczyzny – głownie jest to neosemantyzacja oraz wykorzystanie zapożyczeń. Badania językowe umożliwiają także rekonstrukcję schematów komunikacyjnych funkcjonujących w opisywanej grupie oraz specyfikę więzi łączących jej przedstawicieli.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies