Tytuł pozycji:
Toksyczność konserwantów stosowanych w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała
- Tytuł:
-
Toksyczność konserwantów stosowanych w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała
The toxicity of preservatives used in cosmetics and personal care products
- Autorzy:
-
Pawliszyn, Natalia
- Słowa kluczowe:
-
preservatives, preservatives in cosmetics, antimicrobial substances, the mechanism of action of preservatives, side effects of preservatives, parabens
konserwanty, konserwanty w kosmetykach, substancje przeciwdrobnoustrojowe, mechanizm działania konserwantów, działania niepożądane konserwantów, parabeny
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The microbiological purity of a cosmetic preparation is a key value that determines its safety. The substances that allow it are preservatives. Their action is based on inhibiting the growth of bacteria and fungi, which, in addition to antimicrobial protection, affects the durability of the product, extending its shelf life.The antimicrobial substance is designed to act against a wide spectrum of microorganisms at the lowest possible concentration. However, despite the fact that these compounds are necessary in the production process of the preparation on an industrial scale, they are among the most controversial cosmetic ingredients. Next to fragrances and dyes, they are one of the most sensitizing substances, causing allergies, sensitization and irritation.In the paper, both synthetic and natural preservatives were described, indicating their properties, mechanisms of action and side effects.
Czystość mikrobiologiczna preparatu kosmetycznego jest kluczową wartością, która decyduje o jego bezpieczeństwie. Substancje, które na to pozwalają to konserwanty. Ich działanie opiera się na zahamowaniu rozwoju bakterii i grzybów, co oprócz ochrony przeciwdrobnoustrojowej wpływa na trwałość produktu wydłużając jego okres przydatności. Substancja przeciwdrobnoustrojowa ma za zadanie działanie wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów przy jak najniższym stężeniu. Jednakże pomimo faktu, że są to związki niezbędne w procesie produkcji preparatu na skalę przemysłową, należą do najbardziej kontrowersyjnych składników kosmetycznych. Zaraz obok substancji zapachowych i barwników są jednymi z najczęściej uczulających substancji, powodując alergie, uczulenia i podrażnienia. W pracy opisano zarówno konserwanty syntetyczne, jak i te pochodzenia naturalnego, wskazując ich właściwości, mechanizmy działania oraz działania niepożądane.