Tytuł pozycji:
The activation of reward system in response to appetizing visual stimuli - an fMRI study
Przyjemność płynąca z jedzenia, choć potrzebna z punktu widzenia ewolucji, może również przyczyniać się do przejadania się i otyłości w sytuacji stałego dostępu do pożywienia. Przy wyborze jedzenia kierujemy się przede wszystkim percepcją wzrokową. W ostatnich latach powstało wiele badań wykorzystujących techniki neuroobrazowania w celu określenia odpowiedzi mózgu na bodźce związane z pożywieniem. Ich wyniki bywają jednak niejednoznaczne, wobec czego wszystkie regiony zaangażowane w przetwarzanie nagrody związanej z jedzeniem wciąż nie zostały jednoznacznie zidentyfikowane i potwierdzone. Korzystając z techniki funkcjonalnego rezonansu magnetycznego, przez zastosowanie apetycznych bodźców wizualnych w postaci zdjęć pożywienia, zbadaliśmy aktywność neuronalną występującą u osób badanych w odpowiedzi na bodźce subiektywnie ocenione jako przyjemne lub nieprzyjemne. Obszarem, który w tym porównaniu wykazał największą aktywność była przednia część zakrętu obręczy (ACC), która w literaturze określana jest jako jedna z głównych struktur zaangażowanych w reakcje o charakterze hedonicznym. Co ważne, nasze wyniki wymagają jednak dalszej walidacji za pomocą ulepszonych procedur eksperymentalnych.
The pleasure of eating, although is evolutionary essential, can also contribute to overeating and obesity when food is constantly available. When choosing food, we are primarily guided by our visual perception. In recent years, there have been many studies using neuroimaging techniques to evaluate responses to food-related stimuli. Their results, however, were found to be inconclusive, and therefore the regions involved in the processing of food reward were not clearly identified and confirmed. Using the technique of functional magnetic resonance, by introducing appetizing visual stimuli in the form of pictures of food, we examined the neural activity occurring in subjects in response to stimuli that were subjectively rated as pleasant or unpleasant. The area that showed the greatest activity in this comparison was the anterior cingulate gyrus (ACC), which is described in the literature as one of the main structures involved in hedonic reactions. Importantly, our results require further validation with an improved experimental procedures.