Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zwyczaje żywieniowe uczniów realizujących zróżnicowany poziom aktywności fizycznej

Tytuł:
Zwyczaje żywieniowe uczniów realizujących zróżnicowany poziom aktywności fizycznej
Dietary habits of primary school students implementing different level of physical activity.
Autorzy:
Pietrzykowska, Marta
Słowa kluczowe:
dietary habits, physical activity, children, consumption rate, FFQ
zwyczaje żywieniowe, aktywność fizyczna, dzieci, częstość spożycia, FFQ
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W dzisiejszych czasach prawidłowe odżywianie stanowi kluczowy element zachowania zdrowia w każdym wieku. Jest to szczególnie ważny czynnik w przypadku dzieci w wieku szkolnym, u których modyfikacja stylu żywienia może znacząco wpływać na stan zdrowia i jakość życia. Obecnie obserwuje się nadmierne spożycie węglowodanów prostych i tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego oraz niedobory białka roślinnego, składników mineralnych i witamin.Celem pracy była ocena zwyczajów żywieniowych uczniów szkoły podstawowej realizujących zróżnicowany poziom aktywności fizycznej. W badaniu udział wzięło 64 uczniów szkoły podstawowej, w tym 32 uczęszczających do klas sportowych oraz 32 do klas o profilu ogólnym. Celem analizy wykorzystano autorską ankietę oraz kwestionariusz FFQ. Zarówno rodzice, jak i dzieci zostali poproszeni o wypełnienie ankiet. Została zbadana zależność pomiędzy spożyciem poszczególnych grup produktów a ilością aktywności fizycznej wykonywaną przez dziecko oraz świadomość rodziców w kwestii wyborów żywieniowych swojego dziecka. Uzyskane wyniki badań wykazały, że sposób żywienia dzieci zarówno z klas sportowych jak i z klas o profilu ogólnym nie jest zgodny z aktualnymi rekomendacjami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i Instytutu Żywności i Żywienia. Rodzice mają świadomość wyborów żywieniowych swoich dzieci. Istnieje uzasadniona konieczność edukacji rodziców i dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania.

Nowadays, proper nutrition is a key element in maintaining health at all ages. This is a particularly important factor in the case of school-age children in whom a modification of their eating style can significantly affect their health and quality of life. Currently, excessive consumption of simple carbohydrates and fat, especially saturated fat of animal origin, as well as deficiencies of vegetable protein, minerals and vitamins are observed.The aim of the study was to assess the nutritional habits of primary school students implementing a different level of physical activity. 64 primary school students took part in the study, including 32 attending sports classes and 32 attending general classes. The author's survey and FFQ questionnaire were used for the purpose of the analysis. Both parents and children were asked to complete surveys. The relationship between the consumption of specific product groups and the amount of physical activity performed by the child, as well as the parents' awareness of their child's food choices, was investigated.The obtained research results have shown that the way of feeding children from both sports and general classes is not consistent with the current recommendations of the National Center for Nutritional Education and the Institute of Food and Nutrition. Parents are aware of their children's food choices. There is a justified necessity to educate parents and children on proper nutrition.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies