Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Świadomość Polaków na temat mięsa in vitro oraz jego wpływ na gospodarkę światową

Tytuł:
Świadomość Polaków na temat mięsa in vitro oraz jego wpływ na gospodarkę światową
Poles awareness of in vitro meat and its impact on the world economy
Autorzy:
Białek, Aleksandra
Słowa kluczowe:
in vitro meat, cultured meat, sustainability, consumers' attitudes, climate change, animal welfare
mięso in vitro, mięso hodowlane, postawy konsumentów, zrównoważony rozwój, zmiana klimatu, dobrostan zwierząt
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction:The world demand for meat increases, which constitutes a global problem because meat production is a major factor responsible for global warming and environmental degradation. The FAO review predicts a 76% increase in a total meat consumption by the middle of the century. In 2013 took place a presentation of the first beef burger produced by in vitro method, which was created by prof. Mark Post. One of the biggest challenges in commercializing cultured meat will be obtaining a public acceptance.Aim:The aim of the study was assessment of the awareness and opinions on in vitro meat among Internet users in Poland.Material and methods :The research was conducted using an anonymous, electronic survey among Internet users. It was attended by 284 people. The research tool was a questionnaire, conducted via the website - eBadania.pl. The calculation for collected data was performed in the statistical environment R ver.3.6.0, PSP and MS Office 2019 program.Results and conclusion:More than half of the Respondents - 55.6% encountered with the term "in vitro meat", while 44.4% had not heard anything about it. The topic is relatively new and not very popular among the Respondents. Only 26.1% expressed readiness of introducing in vitro meat to their menu, and their decision was dictated mainly by pro-ecological and ethical concerns. The type of diet is important of introducing in vitro meat as a permanent part of the menu. Vegans are the least numerous groups willing to introduce IVM to their menu.

WstępŚwiatowy popyt na mięso rośnie, co stanowi problem globalny, ponieważ produkcja mięsa jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za globalne ocieplenie i degradację środowiska. Przegląd przeprowadzony przez FAO przewiduje wzrost o 76% całkowitej ilości spożywanego mięsa do połowy stulecia. W 2013 roku odbyła się prezentacja pierwszego burgera wołowego wyprodukowanego metodą in vitro, którego twórcą był prof. Marka Posta. Jednym z największych wyzwań w komercjalizacji mięsa hodowlanego będzie uzyskanie społecznej akceptacji. Cel pracyCelem niniejszej pracy była ocena świadomości oraz opinii na temat mięsa in vitro wśród użytkowników Internetu w Polsce. Materiały i metodyBadanie zostało przeprowadzone za pomocą anonimowej ankiety elektronicznej wśród użytkowników Internetu. Udział wzięło 284 osób. Narzędziem badawczym był kwestionariusz samozwrotny (ankieta), wykonany za pośrednictwem serwisu - eBadania.pl Obliczenia wykonano w środowisku statystycznym R wer.3.6.0, programie PSPP oraz MS Office 2019.Wyniki i wnioskiPonad połowa Ankietowanych - 55,6% spotkała się z terminem „mięso in vitro”, podczas gdy 44,4% nic o nim nie słyszało. Temat ten jest stosunkowo nowy i mało popularny wśród badanych. Jedynie 26,1% wyraziło gotowość wprowadzenia mięsa in vitro do swojego jadłospisu, a ich decyzja była podyktowana w głównej mierze względami proekologicznymi oraz etycznymi. Rodzaj stosowanej diety ma znaczenie w przypadku wprowadzenia mięsa in vitro na stałe do jadłospisu. Najmniej liczną grupą, która jest gotowa na wprowadzenie IVM są weganie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies