Tytuł pozycji:
Foods of a high concentration of polyunsaturated fatty acids, which may be a source of allergens.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnymi składnikami diety człowieka. Mogą one powodować reakcje zapalne organizmu jak i działać na niego protekcyjnie. Celem pracy był przegląd i analiza badań naukowych pod kątem obecności kwasów tłuszczowych wielonienasyconych w produktach alergennych. Opisano procesy przemian kwasów tłuszczowych oraz ich wpływ na organizm. Przedstawiono epidemiologię, sposoby klasyfikacji, diagnostyki, profilaktyki i leczenia alergii pokarmowych. Opisano wpływ żywienia na rozwój chorób alergicznych. Zostały opisane najpowszechniej występujące alergeny i zawartość kwasów tłuszczowych w nich. Omówione zostały dane dotyczące suplementacji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w zależności od etapu rozwoju i występujących jednostek chorobowych. Stworzono zalecenia dla sposobów żywienia z wykluczeniem produktów alergennych i ich możliwym wpływem na poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie.
Polyunsaturated fatty acids are essential components of the human diet. The purpose of the work is to review and analyze scientific studies in terms of the presence of polyunsaturated fatty acids in allergenic foods. It is described how the processes of fat transformations influence on the body. Furthermore, the epidemiology, system of classification, diagnosis, prevention, and treatment of food allergies are presented. The influence of nutrition on the development of allergic diseases is described. Moreover, the most common allergens and their fatty acid content are described. It is presented and discussed the data on supplementation with polyunsaturated fatty acids depending on the stage of development and the disease entities. In addition to that, the recommendations for nutrition methods excluding allergenic products and their possible impact on the level of polyunsaturated fatty acids in the body were made.