Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Marie Antoinettes cake : post-truth in the French Revolution

Tytuł:
Marie Antoinettes cake : post-truth in the French Revolution
La brioche di Maria Antonietta : la Post-verità nella rivoluzione francese
Autorzy:
Paura, Roberto
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
post-truth
French Revolution
Marie Antoinette
Język:
włoski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl
Linki:
http://www.orbisidearum.net/pdf/issue_7_article_57.pdf  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
It has long been established that the famous phrase "S'ils n'ont plus de pain, qu'ils mangent de la brioche", attributed to Queen Marie Antoinette in response to growing concerns about the shortage of bread in Paris on the eve of the French Revolution, is what today we would call a fake news, probably released for political purposes. The socalled post-truth society, where the diffusion of false rumors and news or shamelessly partisan conceptions prevails over real and verifiable facts, is not an invention of the 21st century, nor is it linked, as it is often stated, to the rise of the Internet and social media. This essay aims to demonstrate that pre-revolutionary French society was already a mature and complete post-truth society, and that this phenomenon was exacerbated during the Revolution.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies