Wprowadzenie. Uważa się, że w cukrzycy typu 1 (T1DM), niezależnie od zastosowanego modelu insulinoterapii, dieta
i prawidłowe nawyki żywieniowe są kluczowe w leczeniu cukrzycy. Stosowanie odpowiedniej diety ma na celu utrzymanie
prawidłowej masy ciała, uzyskanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi po posiłku, optymalnego profil lipidowy
i prawidłowe wartości ciśnienia krwi.
Cel. Celem badania była ocena diety i kontrola metaboliczna w homogennej grupie osób dorosłych z T1DM leczonych
osobistymi pompami insulinowymi.
Materiał i metody: Badaniem objęto 141 dorosłych pacjentów (57% kobiet) z cukrzycą typu 1 leczonych osobistymi
pompami insulinowymi. Badana populacja charakteryzowała się średnim wiekiem 25,8 ± 6,2 lat, średnim czasem trwania
cukrzycy 13,9 ± 6,9 lat oraz średnim czasem leczenia osobistą pompą przez 8,2 ± 4,1 lat i średnim BMI 23,0 ± 2,8 g /
m2. Wszyscy byli mieszkańcami południowo-wschodniej Polski. Walidowany kwestionariusz KomPAN wykorzystano do
oceny częstotliwości spożycia poszczególnych produktów spożywczych.
Wyniki. Średni odsetek HbA1c w grupie badanej wynosił 7,3% [56 mmol/mol]. Średni poziom całkowitego cholesterolu
wynosił 4,4 mmol / l, HDL - 1,7 mmol / l, LDL - 2,3 mmol / l i triglicerydów - 0,8 mmol / l. W modelu regresji wielorakiej
nie stwierdzono korelacji między wskaźnikami diety i wyrównaniem metabolicznym mierzonym za pomocą HbA1c lub
lipidogramu oraz miejscem zamieszkania (wieś, małe miasteczko, duże miasto). Jednak różnice w jakości diety zależały od płci. Kobiety charakteryzowały się wyższym wskaźnikiem zdrowej diety (pHDI-10) (26,3 vs 21,4, p = 0,005) i niższym
wskaźnikiem niezdrowej diety (nHDI-14) (13,3 vs 18,6, p <0,001) niż mężczyźni.
Wnioski: Wyniki tego badania wyraźnie wskazują, że pomimo dobrej kontroli metabolicznej pacjenci wymagają większej
edukacji w zakresie wyboru zdrowych grup produktów.
Background. It has been established that in Type 1 Diabetes Mellitus (T1DM), regardless of the insulin therapy model
used, diet and proper eating habits are still important in the treatment of the disease. The dietary intervention in these
patients is aimed at maintaining proper body weight, obtaining target fasting and post meal blood glucose levels,
optimizing lipid profiles.
Objective. The aim of the study was to assess dietary habits in a homogeneous group of adults with T1DM treated with
personal insulin pumps.
Material and methods. The study included 141 adult patients (57% women) with type 1 diabetes treated with personal
insulin pumps. The surveyed population was characterized by an average age of 25.8 ± 6.2 years, an average duration of
diabetes 13.9 ± 6.9 years, and treatment with a personal pump for 8.2 ± 4.1 years and mean BMI 23.0 ± 2.8 g/m2
. All were
dwellers of south-eastern Poland. The validated KomPAN questionnaire was used to assess the frequency of consumption
of individual food products.
Results. The mean percentage of HbA1c in the study group was 7.3% [56 mmol/mol]. The mean total cholesterol level
was 4.4 mmol/l, HDL - 1.7 mmol/l, LDL - 2.3 mmol/l and triglycerides - 0.8 mmol/l. In the multivariate regression
model, no correlation was found between dietary quality parameters and metabolic compensation measured with HbA1c or
lipidogram and the place of residence (village, small town, big city). However, there were differences in the quality of the
diet depending on the sex. Women were characterized by higher index of a healthy diet (pHDI-10) (26.3 vs 21.4, p=0.005)
and lower index of unhealthy diet (nHDI-14) (13.3 vs 18.6, p <0.001) than men.
Conclusions. The results of this study clearly suggest, that despite good metabolic control, patients require more education
on the choice of healthy product groups.