Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polyphenol profile and antimicrobial and cytotoxic activities of natural Mentha × piperita and Mentha longifolia opulations in northern Saudi Arabia

Tytuł:
Polyphenol profile and antimicrobial and cytotoxic activities of natural Mentha × piperita and Mentha longifolia opulations in northern Saudi Arabia
Autorzy:
Klimek-Szczykutowicz, Marta
Kubica, Paweł
El-Ansary, Diaa O.
Szopa, Agnieszka
Elansary, Hosam O.
Mahmoud, Eman A.
Ekiert, Halina
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
antibacterial
leaf extract
flavonoids
antifungal
horse mint
cytotoxic
antiproliferative
phenolic acids
Język:
angielski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Linki:
https://www.mdpi.com/2227-9717/8/4/479  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
New sources of polyphenols with anticancer, antioxidant, and antimicrobial properties in arid environments are critical for the development of alternative medicines and natural remedies. This study explored the polyphenol profiles and biological activities of methanolic leaf extracts from natural Mentha × piperita and Mentha longifolia populations in northern Saudi Arabia. Chromatographic analyses identified several polyphenols in M. × piperita including phenolic acids: rosmarinic acid (1547.6 mg/100 g DW (dry weight)), cryptochlorogenic acid (91.7 mg/100 g DW), and chlorogenic acid (69.4 mg/100 g DW), as well as flavonoids: naringin (328.8 mg/100 g DW) and cynaroside (162.8 mg/100 g DW). The major polyphenols in M. longifolia were: rosmarinic acid (781.6 mg/100 g DW), cryptochlorogenic acid (191.1 mg/100 g DW), p-coumaric acid (113.0 mg/100 g DW), m-coumaric acid (112.2 mg/100 g DW), and chlorogenic acid (63.8 mg/100 g DW). M. × piperita and M. longifolia leaf extracts had high antioxidant activities due to the major polyphenols (cynaroside, rosmarinic and cryptochlorogenic acids). M. × piperita had higher activities against di erent cancer cells than M. longifolia. Naringin, cryptochlorogenic acid, and rosmarinic acid had the highest activities against cancer cells. The leaf extracts had antibacterial e ects against most bacteria species (Pseudomonas aeruginosa was most sensitive), which was attributed to the polyphenols. Antifungal activities were similarly broad (Aspergillus flavus was most sensitive) and attributed to naringin, cryptochlorogenic acid, and ca eic acid. Populations of M. × piperita and M. longifolia in Northern Riyadh may be a valuable source of natural biologically active compounds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies