Tytuł pozycji:
Zachowania zdrowotne a zaburzenia stanu odżywienia wśród pacjentów z rakiem nerki
Introduction. The main risk factors of numerous diseases result from abnormal health behaviors and among others are causing development of malignant
tumors, including kidney cancer. One of the elements of health behaviors is to determine the state of nutrition, in order to early detect disorders and to
undertake interventions.
Aim of the study. Determination and comparison of health behaviors with the nutritional status of patients with diagnosed kidney cancer.
Material and methods. The study was conducted among 100 people who underwent surgery because of kidney cancer. The research used the method of
analysis of medical documentation and a diagnostic survey with a tool – Health Behavior Inventory.
Results. The average index of health behaviors for all respondents was 75.56 points. The highest results were obtained in the category of preventive behaviors
(mean 3.89), then in the category of positive mental attitudes (mean 3.34) and in the category of health practices (mean 2.91). The lowest result
was obtained in the category of proper eating habits (mean 2.49). The relationship between age, BMI, and the category of normal eating habits (p ≤.001)
was observed as well as between age, BMI, and the category of a health practice (p < 0.001).
Conclusions. The lowest results were obtained in the category of proper eating habits. Despite obtaining the lowest results in the category of normal
eating habits in the whole group, among patients with a higher BMI and in the elderly patients, normal eating habits were found at a higher level, but
their health practices remain at a low level.
Wstęp. Główne czynniki ryzyka wielu chorób wynikają z nieprawidłowych zachowań zdrowotnych i są przyczyną m. in. rozwoju nowotworów złośliwych, w tym
raka nerki. Jednym z elementów zachowań zdrowotnych jest określenie stanu odżywienia, celem wczesnego wykrycia zaburzeń i podjęcia interwencji.
Cel pracy. Określenie i porównanie zachowań zdrowotnych ze stanem odżywienia pacjentów z rozpoznanym rakiem nerki.
Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 100 osób, u których wykonany był zabieg operacyjny z powodu raka nerki. W badaniach zastosowano metodę
analizy dokumentacji medycznej oraz sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem narzędzia standaryzowanego – Inwentarza Zachowań Zdrowotnych.
Wyniki. Wskaźnik zachowań zdrowotnych dla ogółu badanych wyniósł średnio 75,56 pkt. Najwyższe wyniki uzyskano w kategorii zachowań profi laktycznych
(średnia 3,89), następnie w kategorii pozytywnych nastawień psychicznych (średnia 3,34) oraz w kategorii praktyk zdrowotnych (średnia 2,91). Najniższy
wynik uzyskano w kategorii prawidłowych nawyków żywieniowych (średnia 2,49). Stwierdzono zależność pomiędzy wiekiem, BMI, a kategorią prawidłowe
nawyki żywieniowe (p ≤ 0,001) oraz pomiędzy wiekiem, BMI, a kategorią praktyki zdrowotne (p < 0,001).
Wnioski. W całej badanej grupie najniższe wyniki uzyskano w kategorii prawidłowych nawyków żywieniowych. Pomimo stwierdzenia w całej grupie najniższych
wyników w kategorii prawidłowych nawyków żywieniowych, pacjenci w starszym wieku i z wyższym BMI uzyskali wyższe wyniki, ale w zakresie
praktyk zdrowotnych uzyskali wyniki niskie.