Tytuł pozycji:
Perception of stress and coping strategies in a group of people working on a farm - a cross-sectional study
Wstęp. Praca w gospodarstwie rolnym cechuje się wieloma niebezpieczeństwami, które mogą wynikać z oddziaływania czynników biologicznych, chemicznych, czy mechanicznych na ludzki organizm. Rolnicy wielokrotnie doświadczają obciążenia psychicznego i fizycznego. Cel pracy. Celem pracy była ocena ogólnego wskaźnika natężenia spostrzeganego stresu, strategii radzenia sobie ze stresem, poznanie czynników generujących stres w grupie osób pracujących w gospodarstwie rolnym, a także określenie zależności między wymienionymi zmiennymi, a czynnikami socjodemograficznymi. Materiał i metodyka. Badanie zostało przeprowadzone w 2019 roku i uczestniczyło w nim 165 osób pracujących w gospodarstwie rolnym zlokalizowanym na terenie małopolski. Zastosowano standaryzowane narzędzia badawcze - Skalę Odczuwanego Stresu (PSS-10), Inwentarz do Pomiaru Radzenia Sobie ze Stresem Mini-COPE oraz autorski kwestionariusz ankiety. Podczas analizy przyjęto poziom istotności a=0,05. Wyniki. Ponad połowa ankietowanych odczuwała przeciętny poziom stresu. Osoby pracujące w gospodarstwie rolnym najczęściej
stosowały strategie: Aktywnego Radzenia Sobie, Planowania i Akceptacji, natomiast najrzadziej strategie: Zażywania Substancji Psychoaktywnych, Zaprzeczania i Zaprzestania Działań. Odnotowano istotne różnice w percepcji stresu pomiędzy grupami wiekowymi, posiadanym wykształceniem oraz statusem zawodowym. Wnioski. Większość badanych osób pracujących w gospodarstwie rolnym odczuwało przeciętny poziom stresu, z którym radzili sobie stosując głównie strategie zorientowane na problemie. Jednak wraz ze wzrostem napięcia spowodowanego stresem, respondenci
istotnie częściej sięgali po mniej efektywne strategie zaradcze.
Introduction. Work on a farm is characterized by many dangers that result from the action of biological, chemical and mechanical factors harmful to the functioning o f the human body. Farmers experience the psychological and physical burden a lot. Aim. The aim o f the study was to assess the overall perceived stress intensity index, coping strategies and stress generating factors in the group o f people working on a farm, as well as to determine the relationship between these variables and sociodemographic factors. Material and methods. The study was conducted in 2019 and 165 people working on a farm located in Lesser Poland participated in it. Standardized research tools were used - the Perceived Stress Scale (PSS-10), the Brief COPE Inventory and original questionnaire. During the data analysis the significance level was a = 0.05. Results. Over half o f the respondents fe lt average levels of stress. People working on a farm used the strategies: Active coping, Planning, Acceptance the most often, and the strategies: Substance use, Denial and Behavioural disengagement - the least. There is a relationship between the perception of stress and age, the level of agricultural education and the professional status of the respondents. Conclusions. Most o f the people working on the farm felt the average level o f stress and they were dealing w ith this mainly using
problem-oriented strategies. However, w ith the increase in tension caused by stress, respondents significantly more often reached for less effective remedial strategies.