Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of nutrition mixtures in ITU patients

Tytuł:
Analysis of nutrition mixtures in ITU patients
Autorzy:
Kurczewska, Katarzyna
Piotrowska, Monika
Kłęk, Stanisław
Kusza, Krzysztof
Szkulmowsk, Zbigniew
Jakubczyk, Marlena
Dąbrowiecki, Stanisław
Baranowski, Przemysław
Wawrzyniak, Katarzyna
Paciorek, Przemysław
Domjan, Małgorzata
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
nutrition
parenteral
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/pl/legalcode
Linki:
https://www.termedia.pl/Analysis-of-nutrition-mixtures-in-ITU-patients,118,37692,1,1.html  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background. The aim of this study was to analyse the composition of parenteral nutrition (PN) mixtures used in the ITU. Methods. Restrospective analysis involved 2124 prescriptions for individual PN bags. They were administered over an 18-month period, to 160 ITU patients with the mean APACHE II score of 26 points (range: 5-61), calculated on admission. The mortality rate was 40%. Nutrition programs were prepared individually following the 2009 ESPEN guidelines. The prescription was modified according to the individual patient’s clinical condition. One hundred and sixty prescriptions were analysed on the first day of PN (T1), 139 – on the second day (T2) and 1825 on the third and subsequent days (T3). Results. The mean energy supplies were: 1381 kcal/day (range: 456-2612) on T1, 1467 kcal/day (range: 524-2860) on T2, and 1654 kcal/day (range: 390-2969) on T3. The mean supplies of amino acids, glucose and lipids were as follows: amino acids 68.3 g/day (range:20-120) on T1; 71.6 g/ day (range:27.5-125) on T2; 88.0 g/day (range:11-196) on T3; glucose 210.25 g/day (range: 120- 400) on T1; 218.34 g/day (range: 65-480) on T2; 278.5 g/day (range: 18-520) on T3; lipids 34.9 g/ day (range: 0-100) on T1; 38.7 g/day (range: 0-100) on T2; 52.66 g/day (range: 0-117) on T3. The percentages of non-protein energy from lipids were: 29.25 (0-73) on T1; 31.58 (range: 0-60) on T2; 33.5 (0-60) on T3. The following statistically significant differences were found: T2-T3- (p<0.05). Conclusions. The compositions of nutrition bags prepared for ITU patients were consistent with the ESPEN guidelines. The composition varied on different days of nutrition. The differences in the supply of nutrition components indirectly confirm the need for individual prescriptions for ITU patients.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies