Tytuł pozycji:
Standardy leczenia żywieniowego w onkologii
- Tytuł:
-
Standardy leczenia żywieniowego w onkologii
Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations
- Autorzy:
-
Jankowski, Michał
Krzakowski, Maciej
Kłęk, Stanisław
Kruszewski, Wiesław Janusz
Kapała, Aleksandra
Wysocki, Piotr
Rutkowski, Piotr
Kabata, Paweł
Fijuth, Jacek
- Data publikacji:
-
2015
- Słowa kluczowe:
-
oncology
żywienie dojelitowe
parenteral nutrition
nutrition therapy
terapia żywieniowa
onkologia
enteral nutrition
żywienie pozajelitowe
- Język:
-
polski
- ISBN, ISSN:
-
0029540X
- Prawa:
-
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.pl
- Linki:
-
https://journals.viamedica.pl/nowotwory_journal_of_oncology/article/view/NJO.2015.0062  Link otwiera się w nowym oknie
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Malnutrition affects a large part of patients with malignant neoplasm. Proper nutritional treatment determines the
effectiveness and success of therapy in these patients. Given the importance of this issue, thanks to the collaboration
of scientific societies: Polish Society of Surgical Oncology (PTChO), Polish Society of Oncology (PTO), Polish Society
of Clinical Oncology (PTOK) and Polish Society for Parenteral, Enteral Nutrition and Metabolism (POLSPEN) standards
for nutritional therapy in oncology have been set. An introduction to nutritional therapy is the correct identification
of malnourished patients. In Poland, hospitalized patients are subject to screening towards malnutrition. Nutrition intervention should be tailored to the clinical situation. It involves the use of dietary advice, use of oral diet products
(oral nutritional support), enteral or parenteral nutrition, in hospital or in home, in consideration of special situations.
Niedożywienie dotyczy dużej części pacjentów onkologicznych. Prawidłowe postępowanie żywieniowe warunkuje
skuteczność i powodzenie leczenia u tych chorych. Ze względu na znaczenie tego zagadnienia, dzięki współpracy
towarzystw naukowych: Polskiego Towarzystwa Chirurgii Onkologicznej (PTChO), Polskiego Towarzystwa Onkologicznego (PTO), Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej (PTOK) oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego,
Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), zostały opracowane standardy leczenia żywieniowego w onkologii. Wstępem
do leczenia żywieniowego jest prawidłowa identyfikacja niedożywionych pacjentów. W Polsce hospitalizowani chorzy
są poddawani badaniu przesiewowemu w kierunku niedożywienia. Interwencja żywieniowa powinna być dostosowana do sytuacji klinicznej. Polega ona na poradnictwie dietetycznym, stosowaniu doustnych diet przemysłowych
(oral nutritional support), żywienia dojelitowego lub żywienia pozajelitowego w warunkach szpitalnych i domowych,
z uwzględnieniem sytuacji szczególnych.