Tytuł pozycji:
Plant substances as antidiabetic agents
- Tytuł:
-
Plant substances as antidiabetic agents
Substancje roślinne jako środki przeciwcukrzycowe
- Autorzy:
-
Buczek, Ewelina
- Słowa kluczowe:
-
"rośliny przeciwcukrzycowe", "przeciwcukrzycowe", "rośliny lecznicze", "przeciwhiperglikemiczne", "hipoglikemiczne", "mechanizm działania", "inhibitory α-amylazy", "inhibitory α-glukozydazy"
„diabetes plants”, „antidiabetic”, „medicinal plants”, „antihyperglycemic”, „hypoglycemic”, „mechanism of action”, „α-amylase inhibitors”, „α-glucosidase inhibitors”
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Diabetes mellitus is one of the major health problems in the world. Inadequate control and regulation of the blood sugar levels and related complications are the main reason for the growing mortality among people. Conventional antidiabetic drugs are effective, but their long-term use is fraught with unavoidable side effects. Innovations of existing therapies created through combinations of new drugs, modifying drug molecules or improving the way of its delivery are only able to neutralize some of the unwanted side effects of traditional therapies. Plants with antidiabetic therapeutic potential can be an alternative or supplement to synthetic hypoglycemic drugs. Examples of such plants and their active compounds have been described and critically evaluated, with particular emphasis on mechanisms of action on preclinical and clinical studies. The beneficial potential effect of these plants was due to the combined action of biologically active compounds, which at the same time eliminate most of the side effects known from synthetic drugs. Plants and their active compounds can also affect the maintenance of normal blood glucose levels by providing sweet and low-calorie compounds - sweeteners.
Cukrzyca jest jednym z głównych problemów zdrowotnych na świecie. Niewłaściwa kontrola i regulacja poziomu cukru we krwi oraz związane z nią powikłania, są głównym powodem rosnącej śmiertelności wśród ludzi. Konwencjonalne leki przeciwcukrzycowe są skuteczne, jednak ich długotrwałe stosowanie obarczone jest nieuniknionymi skutkami ubocznymi. Innowacje istniejących terapii tworzonych poprzez kombinacje nowych leków, modyfikowanie cząsteczek leku czy też ulepszenie sposobu jego dostarczania, są w stanie zneutralizować tylko niektóre niepożądane skutki uboczne tradycyjnych terapii. Rośliny o potencjale leczniczym przeciwcukrzycowym, mogą być alternatywą lub uzupełnieniem syntetycznych leków hipoglikemicznych. Opisano i poddano krytycznej ocenie przykłady takich roślin i ich związków aktywnych, ze szczególnym uwzględnieniem mechanizmów działania w badaniach przedklinicznych i klinicznych. Korzystny potencjalny wpływ tych roślin wynikał z połączonego działania związków biologicznie czynnych, które niwelują jednocześnie większość działań niepożądanych znanych z leków syntetycznych. Rośliny i ich związki aktywne mogą mieć również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu glikemii poprzez dostarczanie słodkich i niskokalorycznych związków – słodzików.