Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Obtaining of natural betalain colorants from biomass for food industry

Tytuł:
Obtaining of natural betalain colorants from biomass for food industry
Pozyskiwanie barwników betalainowych z biomasy dla celów przemysłu spożywczego
Autorzy:
Szot, Dominika
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
betalains
natural food additives
colorants
food industry
naturalne dodatki do żywności
betanin
betanina
betalainy
barwniki
przemysł spożywczy
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 Polska
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/pl/legalcode
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/27779  Link otwiera się w nowym oknie
http://www.doktoranci.uj.edu.pl/documents/1167150/35970192-d571-4dc2-8c66-dbd03d75f8a2#page=251  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Betalains are natural pigments, which are used as colorants in food industry. Synthesis of these pigments is unprofitable, therefore they are obtained by extraction from a plant biomass in industrial scale. The most beneficial source of betalains are red beet root (Beta vulgaris L.), flowers and seeds of several species of Amarantus as well as fruits of selected plant among Cactaceae family like Opuntia ficusindica. Food colorants, which are commercially available have to meet the legislative requirements of the law and be approved for use by the WHO (World Health Organization) and FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) commission for the food additives.

Betalainy są naturalnymi barwnikami stosowanymi w przemyśle spożywczym. Jak dotąd ich synteza jest nieopłacalna, dlatego na skalę przemysłową pozyskiwane są metodą ekstrakcji z odpowiednio przygotowanej biomasy roślinnej. Jako źródła betalain o największym potencjale komercyjnym wymienić należy: buraki ćwikłowe (Beta vulgaris L.), kwiaty i nasiona kilku odmian szarłatu (Amaranthus L.) oraz owoce niektórych gatunków kaktusów jak Opuntia ficusindica. Barwniki spożywcze dostępne w handlu muszą spełniać wymagania określone prawem legislacyjnym i być dopuszczone do użytku przez Wspólną Komisję WHO i FAO do spraw dodatków do żywności.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies