Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ diety na procesy degeneracyjne w mózgu

Tytuł:
Wpływ diety na procesy degeneracyjne w mózgu
The influence of diet on degenerative processes in the brain
Autorzy:
Ogarek, Maciej
Słowa kluczowe:
Turmeric, Curcumin, J-147, Blueberry Fruit
Kurkuma, Kurkumina, J-147, Owoce borówki
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the therapeutic properties of curcumin consisting in slowing down the progression of cognitive dysfunctions dependent on aging processes. Examples of its action on neurotrophic factors, antioxidant processes, elements of the immune system, heat shock proteins, endothelin-1, mitogen-activated kinases, as well as Bcl-2 and Bax proteins are given, among others. Selected animal experiments related to turmeric as a nutrient and investigating its effects on cognition are also described. Additionally, the therapeutic benefits of the J-147 curcumin derivative were compared.The mechanisms of action of J-147 as a potential drug through the influence of, inter alia, the neurotrophic factors of NGF and BDNF, or beta-amyloid plaques are presented. In the further part of the work, examples and mechanisms of positive effects on cognitive processes characterizing blueberry fruit as dietary components are discussed. The attention was paid to the significant diversity of bioactive compounds contained in these fruits and their healing effects were compared with those of turmeric. The discussed facts indicate the importance of searching for natural sources of healing substances.

W pracy przedstawiono lecznicze właściwości kurkuminy, polegające na spowalnianiu postępu zaburzeń funkcji poznawczych zależnych od procesów starzenia się. Podano, między innymi, przykłady jej działania na czynniki neurotroficzne, procesy antyoksydacyjne, elementy układu odpornościowego, białka szoku cieplnego, endotelinę-1, kinazy aktywowane mitogenami, oraz białka Bcl-2 i Bax. Opisano również wybrane eksperymenty na zwierzętach związane z kurkumą, jako składnikiem pokarmowym i badające jej wpływ na procesy poznawcze. Dodatkowo, porównano zalety lecznicze pochodnej kurkuminy, oznaczonej symbolem J-147.Przedstawiono mechanizmy działania J-147, jako potencjalnego leku, poprzez wpływ, między innymi, na czynniki neurotroficzne NGF i BDNF, czy też na blaszki beta-amyloidu. W dalszej części pracy omówione zostały przykłady i mechanizmy pozytywnego działania na procesy poznawcze charakteryzujące owoce borówek, jako składniki diety. Zwrócono uwagę na znaczne zróżnicowanie związków bioaktywnych zawartych w tych owocach i porównano ich lecznicze działanie z efektami zastosowania kurkumy. Omówione fakty wskazują za duże znaczenie poszukiwań naturalnych źródeł substancji leczniczych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies