Tytuł pozycji:
Wpływ oksysteroli na właściwości fizykochemiczne tratw lipidowych
W niniejszej pracy badano wpływ trzech oksysteroli (25-OH, 7β-OH oraz 7-K) na modelowy raft lipidowy (SM:Chol 2:1). Jako podstawową technikę eksperymentalną wybrano metodę monowarstw Langmuira uzupełnioną o obrazowanie przy pomocy mikroskopu kąta Brewstera. Początkowo analizie poddano model raftu, a następnie stopniowo podmieniano cholesterol danym oksysterolem w stosunkach 0,5:0,5 i 0,25:0,75 aż do całkowitego zastąpienia cholesterolu w układzie. Pomiar polegał na rejestracji izoterm π-A przy jednoczesnej obserwacji zmian tekstury. Analiza wyników wykazała odmienny efekt każdego z badanych oksysteroli na oddziaływania i właściwości fizykochemiczne modelowego układu.
In this thesis, the influence of three oxysterols (25-OH, 7β-OH and 7-K) on the model lipid raft (SM: Chol 2:1) was investigated. As the main experimental technique the Langmuir monolayer method was selected complemented with Brewster angle microscopy. Initially, the model lipid raft was analyzed, and then the cholesterol was systematically replaced by oxysterol, in the ratios of 0.5:0.5 and 0.25:0.75 until the total replacement of cholesterol in the system. The measurement was based on the registration of π-A isotherms together with observation of texture changes. The analysis of the results has shown a different effect of each oxysterol on the interactions and physicochemical properties of the model system.