Przyjmowany przez wszystkie zwierzęta pokarm, a także jego jakość, zróżnicowanie i ilość wpływa na liczne parametry życiowe. Tak też jest w przypadku owadów, jak na przykład u świerszcza bananowego (Gryllodes sigillatus), który był obiektem analiz w niniejszej pracy magisterskiej, a który jest także jednym ze zwierząt modelowych. Jakość pokarmu wpływa na stan zdrowia wszystkich organizmów żywych, ich kondycję oraz ogólny dobrostan, ponieważ dieta wpływa na przyrost i masę ciała, żywotność, zachodzenie licznych reakcji biochemicznych, zapewnienie źródła energii wykorzystywanej na przykład w procesach termoregulacji. Od odpowiednio dobranego pokarmu zależy również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego owadów i skuteczność w pokonywaniu pojawiających się patogenów, a także zdolności do rozrodu, czyli produkowania gamet, wytwarzania i składania jaj oraz wydawania na świat potomstwa. W niniejszej pracy doświadczalnej badano wpływ czterech rodzajów pokarmu na śmiertelność, tempo przyrostu masy ciała, a także na rozrodczość świerszcza bananowego (G.sigillatus). Przeprowadzono także analizy statystyczne, które wykazały wpływ jakości pokarmu na wszystkie trzy badane cechy. Udowodniono także, że występują istotne statystycznie różnice we wpływie wszystkich stosowanych pożywek na średnie tempo przyrostu masy ciała owadów. Ostateczne wnioski doświadczenia warto jednak dokładniej zweryfikować, gdyż warunki panujące w prowadzonej hodowli znacznie różnią się od tych, które istnieją w środowisku występowania świerszczy bananowych. W rzeczywistym środowisku życia G.sigillatus nie ma ograniczenia przestrzeni, co znacznie obniża ryzyko występowania w populacjach kanibalizmu, istnieją dobowe wahania temperatury, obecne są rozmaite interakcje z innymi zwierzętami, spośród których, niektóre mogą okazać się drapieżnikami. Ponadto w kontrolowanej hodowli jest stały dostęp do pokarmu, co w innych warunkach byłoby niemożliwe.
Food consumed by all animals, as well as its quality, variety and quantity, affect numerous vital parameters. This is also the case with insects, such as the banana cricket (Gryllodes sigillatus), which was the subject of this thesis analysis and which is also one of the model animals. The quality of food affects the health of all living organisms, their condition and general well-being, because the diet affects the growth and weight of the body, vitality, the occurrence of numerous biochemical reactions, and providing an energy source used, for example, in thermoregulation processes. Properly selected food also determines the proper functioning of the immune system of insects and the effectiveness in defeating emerging pathogens, as well as the ability to reproduce, i.e. gamete production, egg production and laying, and giving birth to offspring. In this experimental work, the effect of four types of food on mortality, the rate of body weight gain and reproduction of the banded cricket (G. sigillatus) was investigated. Statistical analyzes were also carried out, which showed the influence of food quality on all three examined characteristics. It has also been proved that there are statistically significant differences in the influence of all used media on the average rate of weight gain of insects. However, the final conclusions of the experiment should be more carefully verified, because the conditions in the breeding are significantly different from those that exist in the habitat of banana crickets. In the real life environment of G. sigillatus there is no space limitation, which significantly reduces the risk of cannibalism in populations, there are diurnal temperature fluctuations, various interactions with other animals are present, some of which may turn out to be predators. Moreover, in controlled breeding there is constant access to food, which would not be possible under other conditions.