Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wiedza pacjentów z nadciśnieniem i hiperurykemią/dną moczanową na temat diety ubogopurynowej - badanie ankietowe

Tytuł:
Wiedza pacjentów z nadciśnieniem i hiperurykemią/dną moczanową na temat diety ubogopurynowej - badanie ankietowe
Knowledge of patients with hypertension and hyperuricemia/gout about a low-purine diet - questionnaire study.
Autorzy:
Lubera, Judyta
Słowa kluczowe:
uric acid , hypertension, low-purine diet, knowledge
kwas moczowy, nadciśnienie tętnicze, dieta niskopurynowa, wiedza
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wstęp: Rozpowszechnienie chorób u podłoża których leży kwas moczowy, z roku na rok dotyka coraz większą część populacji ludzi na całym świecie. W leczeniu tych jednostek chorobowych powinno podkreślać się znaczenie nie tylko leczenia farmakologicznego, ale również rolę diety.Cel: Celem powyższego badania była ocena wiedzy na temat zasad diety niskopurynowej wśród pacjentów z hiperurykemią, dną moczanową a także chorobami układu krążenia.Materiał i metoda: W badaniu udział wzięło 70 osób w tym 38 kobiet i 32 mężczyzn, w wieku > 18 r.ż., którzy spełnili wyszczególnione kryteria włączenie i wyłączenie. Osoby te były rekrutowane w Poradni Nadciśnienia oraz na Oddziale Kardiologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, a informacje o stanie ich zdrowia a także diety zostały zebrano za pomocą specjalnego kwestionariusza i poddane analizie statystycznej z wykorzystaniem programów Excel oraz Statistica.Postawiono hipotezy badawcze, które miała udowodnić, że istnieje zależność pomiędzy jednostką chorobową oraz rodzajem wykształcenia a stanem wiedzy pacjentów na temat diety.Wyniki: Wyniki analiz pokazują, że pacjenci nie potrafią wskazać, które produkty posiadają niską, średnią i dużą zawartość puryn i które powinny być wykluczane z jadłospisu. Ponadto nie wykazano, że rodzaj jednostki chorobowej i wykształcenia determinuje wiedzę pacjentów pod kątem znajomości diety.Wnioski: Niską świadomość pacjentów z zakresu dietoterapii poruszono również w innych przytoczonych w pracy badaniach, co skłania nas do postanowienia jednego z najważniejszych wniosków a mianowicie, tego jak istotna jest edukacja dietetyczna pacjentów i zwiększanie ich wiedzy w tym zakresie.

Introduction: The prevalence of uric acid-related diseases affects a growing proportion of the human population worldwide every year. In the treatment of these disease entities, the importance of not only pharmacological treatment but also the role of diet should be emphasized.Aim of the study: The aim of this study was to evaluate the knowledge of patients with hyperuricemia, gout and cardiovascular diseases on the principles of low-purine diet.Materials and methods: The study involved 70 subjects including 38 females and 32 males, aged > 18 years, who met the specified inclusion and exclusion criteria. The subjects were recruited at the Hypertension Outpatient Clinic and the Cardiology Department of the University Hospital in Cracow, and information about their health status and diet was collected using a special questionnaire and statistically analyzed using Excel and Statistica.The research hypotheses were set to prove that there is a relationship between the disease entity and the type of education and the patients' knowledge about diet.Results and conclusions: The results of the analysis show that patients are unable to indicate which foods have low, medium and high purine content and which should be excluded from the diet. Furthermore, the type of disease entity and education have not been shown to determine patients' knowledge in terms of dietary knowledge. Low patient awareness of dietary therapy was also addressed in other studies cited in this paper, which leads us to one of the most important conclusions, namely, the importance of dietary education of patients and increasing their knowledge in this area.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies