Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ kwasu ferulowego i kwasu syryngowego na podstawowe funkcje komórek raka tarczycy linii 8505C

Tytuł:
Wpływ kwasu ferulowego i kwasu syryngowego na podstawowe funkcje komórek raka tarczycy linii 8505C
The effect of ferulic acid and syringic acid on basic functions of thyroid cancer 8505C cell line
Autorzy:
Drożdż, Alicja
Słowa kluczowe:
kwas syryngowy, kwas ferulowy, nowotwór tarczycy, linia komórkowa 8505C, dieta
syringic acid, ferulic acid, thyroid cancer, 8505C cell line, diet
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Due to the incessantly increasing number of cases, cancers remain a challenge for the scientific community in terms of new treatment methods and prevention. Currently, more attention is being focused on the impact of diet on the proper functioning of the body and cancer prevention. Phenolic acids, which are secondary metabolites of plants, are one of the compounds with confirmed biological activity. In everyday life, they can be found in food products such as grains, grapes, honey or red wine. This research focuses on two representatives of these compounds: ferulic acid and syringic acid. The influence of these substances on the basic functions of 8505C thyroid cancer cells such as proliferation, migration and actin cytoskeleton organization was investigated. The obtained results allowed to conclude that studied compounds inhibit the proliferative and migratory activity of cells, and also affect the organization of the actin cytoskeleton. This may stand as an optimistic starting point for further research, which could lead to the development of new methods of preventing and treating thyroid cancers with the use of ferulic and syringic acids.

W związku z wciąż narastającą liczbą przypadków, choroby nowotworowe ciągle pozostają wyzwaniem dla środowiska naukowego, pod względem nowych technik leczenia, jak i prewencji. Obecnie, coraz większa uwaga skupiana jest na wpływie diety na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz profilaktykę przeciwnowotworową. Jednymi ze związków o potwierdzonej aktywności biologicznej są kwasy fenolowe, będące wtórnymi metabolitami roślin. W życiu codziennym znaleźć je można w takich produktach spożywczych jak zboża, winogrona, miód, czy czerwone wino. W poniższej pracy skupiono się na dwóch przedstawicielach tych związków: kwasie ferulowym oraz syryngowym. Badano wpływ powyższych substancji na podstawowe funkcje komórek raka tarczycy linii 8505C jakimi są proliferacja, migracja oraz organizacja cytoszkieletu aktynowego. Uzyskane wyniki pozwoliły na stwierdzenie, iż powyższe związki wykazują działanie hamujące na aktywność proliferacyjną oraz migracyjną badanych komórek, a także wpływają na organizację cytoszkieletu aktynowego. Może to stanowić optymistyczny punkt wyjścia do kolejnych badań, które umożliwiłyby opracowanie nowych metod prewencji i leczenia nowotworów tarczycy z wykorzystaniem kwasu ferulowego i syryngowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies