Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation of iron-containing dietary supplements by Mössbauer spectroscopy

Tytuł:
Investigation of iron-containing dietary supplements by Mössbauer spectroscopy
Badania suplementów diety zawierających żelazo metodą spektroskopii mössbauerowskiej
Autorzy:
Hrywniak, Paulina
Słowa kluczowe:
spektroskopia mössbauerowska, metabolizm żelaza, stopień utlenienia żelaza, leki, suplementy diety, parametry oddziaływań nadsubtelnych, środowisko żołądka, kwas solny
Mössbauer spectroscopy, iron metabolism, iron oxidation state, drugs, dietary supplements, stomach environment, hydrochloric acid
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy, przy użyciu spektroskopii mössbauerowskiej, zbadano suplementy diety oraz leki pod kątem identyfikacji stopnia utlenienia oraz całkowitego spinu żelaza. Starano się uzyskać odpowiedź na pytanie, czy skład danego preparatu jest zgodny z informacją umieszczoną przez producenta na opakowaniu. W tym celu sporządzono próbki suplementów oraz leków zmierzone w temperaturze pokojowej, następnie poddano je badaniom w spektrometrze mössbauerowskim. Na podstawie analizy wartości parametrów nadsubtelnych widm mössbauerowskich możliwa była identyfikacja stopnia utlenienia żelaza. W drugim etapie eksperymentu starano się odtworzyć środowisko żołądka, by sprawdzić czy HCl ma wpływ na stopień utlenienia żelaza w poszczególnych suplementach diety.

In this study, supplements and drugs were examined using Mössbauer spectroscopy to identify the degree of oxidation and total iron spin. Attempts were made to answer the question whether the composition of a given preparation was consistent with the information provided by the manufacturer on the packaging. For this purpose, samples of supplements and drugs were prepared, measured at room temperature, and then tested in a Mössbauer spectrometer.On the basis of the analysis of the values of the parameters of the hyperfine Mössbauer spectra, it was possible to identify the degree of iron oxidation. In the second stage of the experiment, attempts were made to recreate the stomach environment to check whether HCl has an influence on the degree of iron oxidation in individual dietary supplements.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies