Tytuł pozycji:
Oznaczenie wybranych metali w yerba mate metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej
Praca ta została podzielona na dwie części. Pierwsza część to część teoretyczna, w której opisano charakterystykę Ilex paraguariensis, jego historię, sposób przygotowywania naparu, a także skład chemiczny i właściwości z niego wynikające. Scharakteryzowano też wybrane metale, których skład ilościowy postanowiono określić tj. magnez, cynk, miedź, żelazo i mangan, ołów i kadm.Druga część to część eksperymentalna, której celem było oznaczenie ilościowe wybranych metali w ususzonych liściach i łodygach ostrokrzewu paragwajskiego dostępnych na rynku w Polsce, a następnie sprawdzenie w jakiej ilości przechodzą do naparu. Próbki pochodziły z Paragwaju, Argentyny i Brazylii. W każdej z badanych próbek stwierdzono obecność pierwiastków takich jak magnez, cynk, miedź, żelazo i mangan. Pierwiastkiem występującym w największej ilości w każdej próbce jest magnez, natomiast metalem występującym w najmniejszej ilości jest miedź. Stężenie metali ciężkich było zbyt niskie, aby móc je oznaczyć metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej.Yerba mate pochodzące z Paragwaju charakteryzuje się najmniejszą zawartością tych pierwiastków, natomiast yerba mate z uprawy brazylijskiej i argentyńskiej cechują się zawartością metali na zbliżonym do siebie poziomie, lecz wyższym niż w próbkach z yerba mate z Paragwaju.Z przeprowadzonych badań wynika, że picie naparów z I. paraguariensis może być dobrym źródłem suplementacji pierwiastków takich jak Mg(II), Zn(II) and Mn(II). Picie ok. 1 L naparu dziennie pozwoli w znacznym stopniu pokryć dzienne zapotrzebowanie na te pierwiastki.
This work has been divided into two parts. The first part is theoretical part which describes the characteristics of Ilex paraguariensis, its history the method of preparing the infusion, as well as the chemical composition and properties resulting from it. Selected metals were characterized, the quantitative of which was determined such as magnesium, zinc, copper, iron and manganese, lead and cadmium. The second part is an experimental part, the purpose of which was to quantify selected metals in dried leaves and stalks of I. paraguariensis purchased at a commercial store and then to check the amount they pass into the infusion. The samples were from Paraguay, Argentina and Brazil. In each of the tested samples, the presence of elements such as magnesium, zinc, copper, iron and manganese was found. The most abundant element in each sample is magnesium, while the least abundant metal is copper. The concentration of heavy metals was too low to be determined by atomic absorption spectrometry.Yerba mate from Paraguay is characterized by the lowest content of these elements while yerba mate from Brazilian and Argentinian crops have a metal content similar to each other, but higher than the Paraguayan yerba mate.The conducted research shows that drinking infusions of I. paraguariensis can be a good source of supplementation of elements such as Mg (II), Zn (II) and Mn(II). Drinking about 1 liter of the infusion a day will largely cover the daily requirement for these elements.