Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ diety o wysokiej zawartości tłuszczu lub fruktozy oraz napoju zawierającego duże stężenia soku z aronii na aktywność katalazy i peroksydazy glutationowej w wybranych narządach szczurów

Tytuł:
Wpływ diety o wysokiej zawartości tłuszczu lub fruktozy oraz napoju zawierającego duże stężenia soku z aronii na aktywność katalazy i peroksydazy glutationowej w wybranych narządach szczurów
Effect of diet rich in fructose or in fat and drink containing high concentrations of chokeberry juice in water on the activity of catalase and glutathione peroxidase in selected organs of rats
Autorzy:
Grabowska, Katarzyna
Słowa kluczowe:
chokeberry, oxidative stress, catalase, glutathione peroxidase, rat
aronia, stres oksydacyjny, katalaza, peroksydaza glutationowa, szczury
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Antioxidants play a very important role in the human body as an factor ofprotection against excess free radicals and oxidative stress. They trengthen the antioxidative protective system of the body and may affect the activity of other enzymes. However, if used in excess may cause some problems. Current knowledge on this subject, however, is still limited.The aim of this study was to investigate the effect of the addition to the diet of rats with high concentrations of chokeberry juice on the activity of catalase and glutathione peroxidase in the kidneys, hearts, lungs and spleens of rats fed with feed with added fat or fructose.In the presented study there has been no effect of the addition of fructose or fat to the diet of rats, on the tested antioxidant defense system markers. It was noted, however, a significant influence of chokeberry juice in the diet on the enzymatic activity in the spleen, where it was observed an increase of GPx activity and decrease in CAT activity.

Antyoksydanty odgrywają bardzo istotną rolę w organizmie człowieka, ponieważ są elementem ochrony przed nadmiarem wolnych rodników tlenowych i stresem oksydacyjnym. Wzmacniają one antyoksydacyjny system ochronny organizmu i mogą wpływać na aktywność innych enzymów. Jednak, jeżeli stosowane są w nadmiernych ilościach mogą powodować pewne zaburzenia. Obecna wiedza na ten temat jest jednakjeszcze ograniczona.Celem pracy było zbadanie wpływu dodatku do diety szczurów wysokich stężeń soku z aronii na aktywność katalazy (CAT) i peroksydazy glutationowej (GPx) w nerkach,sercach, płucach i śledzionach szczurów karmionych paszą z dodatkiem tłuszczu lub fruktozy.W niniejszej pracy nie odnotowano wpływu dodatku fruktozy lub tłuszczu w diecie szczurów, na badane markery systemu ochrony antyoksydacyjnej. Stwierdzono jednak, istotny wpływ soku z aronii w diecie na aktywność enzymatyczną w śledzionie, gdzie zaobserwowano wzrost aktywności GPx i spadek aktywności CAT.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies