Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phytochemical characterization, and antioxidant and antimicrobial properties of agitated cultures of three rue species : Ruta chalepensis, Ruta corsica, and Ruta graveolens

Tytuł:
Phytochemical characterization, and antioxidant and antimicrobial properties of agitated cultures of three rue species : Ruta chalepensis, Ruta corsica, and Ruta graveolens
Autorzy:
Molinari, Jessica
Marino, Andreana
Szewczyk, Agnieszka
Miceli, Natalizia
Ekiert, Halina
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
antimicrobial activity
Ruta graveolens
furoquinoline alkaloids
Ruta chalepensis
antioxidant activity
linear furanocoumarins
Ruta corsica
in vitro cultures
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
20763921
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
Linki:
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/3/592  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
The in vitro cultures of the following three species of the genus Ruta were investigated: R. chalepensis, R. corsica, and R. graveolens. The dynamics of biomass growth and accumulation of secondary metabolites in the 3-, 4-, 5-, 6-, and 7-week growth cycle were analysed. The antioxidant capacity of the methanol extracts obtained from the biomass of the in vitro cultures was also assessed by different in vitro assays: 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazil (DPPH), reducing power, and Fe$^{2+}$ chelating activity assays. Moreover, a preliminary screening of the antimicrobial potential of the extracts was performed. The extracts were phytochemically characterized by high-performance liquid chromatography (HPLC), which highlighted the presence of linear furanocoumarins (bergapten, isoimperatorin, isopimpinellin, psoralen, and xanthotoxin) and furoquinoline alkaloids (γ-fagarine, 7-isopentenyloxy-γ-fagarine, and skimmianine). The dominant group of compounds in all the cultures was coumarins (maximum content 1031.5 mg/100 g DW (dry weight), R. chalepensis, 5-week growth cycle). The results of the antioxidant tests showed that the extracts of the three species had varied antioxidant capacity: in particular, the R. chalepensis extract exhibited the best radical scavenging activity (IC$_{50}$ = 1.665 ± 0.009 mg/mL), while the R. graveolens extract displayed the highest chelating property (IC$_{50}$ = 0.671 ± 0.013 mg/mL). Finally, all the extracts showed good activity against Staphylococcus aureus with MIC values of 250 μg/mL for the R. corsica extract and 500 μg/mL for both R. graveolens and R. chalepensis extracts.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies